UNKNOWN

Olivier waste geslachtsdelen van Elisabeth Brichet

Monique Olivier heeft voor het assisenhof van de Franse Ardennen de misdaden tegen Elisabeth Brichet bekend. Michel Fourniret bleef zwijgen, ondanks de nieuwe pogingen van de assisenvoorzitter en de advocaat van de vader van Elisabeth om hem te doen praten.

Olivier gaf toe dat ze wist wat er met het 12-jarige meisje uit Namen zou gebeuren toen ze haar met hun wagen in Saint-Servais op 20 december 1989 ontvoerden. Ze bekende dat ze de geslachtsdelen waste van Elisabeth, die op een bed was vastgemaakt voor de verkrachting door Fourniret. "Ik besefte dat het niet goed was", antwoordde Olivier.

"Ondraaglijk"
De vrouw hoorde Elisabeth roepen en smeken. "Ik heb ze gehoord. Het is ondraaglijk dat ik niet gereageerd heb", zei ze. Olivier had bij het begin van het onderzoek niet toegegeven dat ze kreten had gehoord. "Ik zei dat ik die niet gehoord had, omdat ik de werkelijkheid niet wilde aanvaarden. Ik vind het verschrikkelijk dat ik niets gedaan heb. Ik erken dat mijn plaats hier is. Ik ben erg beschaamd", aldus Olivier, die zich met gebogen hoofd kort uitdrukte.

Ze zei ook spijt te hebben dat ze niet tussengekomen is bij de andere slachtoffers. "Ik betreur dat het zo lang geduurd heeft. Juffrouw Laville had niet mogen bestaan", stelde Olivier over het eerste van de zeven slachtoffers.

"Flauw antwoord"
De vrouw gaf haar man niet aan, omdat ze niet wist wat ze moest doen met een kind, zonder opleiding en zonder werk. "Dat is maar een flauw antwoord, ik weet het", stelde ze. "Als ik een beroep had gehad, maar met 'als' kan je veel zaken doen", voegde ze eraan toe.
De voorzitter van het assisenhof, Gilles Latapie, probeerde Fourniret uit zijn stilzwijgen te halen. De beschuldigde herhaalde evenwel dat hij enkel over de dossiers praat als het proces achter gesloten deuren plaatsvindt. Hij gaf slechts enkele antwoorden.

"Ik zou herbeginnen"
Fourniret werd onder meer ondervraagd over een verklaring die hij tijdens het onderzoek gedaan heeft. "Ik zou herbeginnen met wat ik gedaan heb", verklaarde hij toen. Vandaag voegde hij daaraan toe dat herbeginnen altijd zin zou hebben en hij de gevolgen van zijn standpunt aanvaardt.

Verder zei Fourniret dat hij de eerste was om te betreuren dat Monique Olivier het slachtoffer is van zijn stilzwijgen, maar dat hij niet op zijn beslissing zal terugkomen. Toen de voorzitter hem vroeg te antwoorden voor de families van de slachtoffers die in onzekerheid verkeren, zei hij enkel dat hij de families respecteert.

"Uw hand druipt van het bloed"
Meester Paul Lombard, de advocaat van Francis Brichet, slaagde er ook niet in Fourniret te doen praten. Hij kreeg zelfs geen antwoord op de vraag of de beschuldigde van zijn kinderen houdt. "Ik heb u de hand niet gereikt, omdat de uwe druipt van het bloed. Ik heb geen enkele vraag meer. Ik zal nooit meer tegen u praten", besloot de advocaat met trillende stem. Het assisenhof buigt zich morgen over de ontvoering van en de doodslag op Natacha Danais. (belga/svm)

Lees meer