2 Trump verleende Arpaio in 2017 gratie.
REUTERS Trump verleende Arpaio in 2017 gratie.

Omstreden ex-sheriff Arpaio wil baan terug na gratie door Trump

De omstreden Amerikaanse ex-sheriff Joe Arpaio (87), die in de VS bekend werd door zijn harde aanpak van migranten, wil weer aan de slag in zijn vroegere functie. Hij maakte bekend dat hij zich namens de Republikeinse Partij verkiesbaar stelt voor de post van sheriff in Maricopa County in Arizona. President Trump verleende Arpaio exact twee jaar geleden gratie.

Als het Arpaio lukt om in een voorverkiezing zijn Republikeinse tegenkandidaat en voormalige assistent Gerard Sheridan te verslaan, moet hij het in november 2020 waarschijnlijk opnemen tegen de Democraat Paul Penzone. Arpaio verloor in 2016 de stembusgang van Penzone en moest toen opstappen als sheriff van Maricopa County. Hij was 24 jaar in functie geweest.

Arpaio stond bekend als de "hardste sheriff van de VS". Hij dreigde enkele jaren geleden echter zelf achter de tralies te verdwijnen vanwege het moedwillig negeren van een gerechtelijk bevel. De rechter had eerder bepaald dat Arpaio en zijn agenten moesten stoppen met het willekeurig aanhouden en vastzetten van mensen op verdenking van illegaliteit. De sheriff legde dat bevel naast zich neer. 

President Donald Trump greep eind augustus 2017 in en verleende Arpaio gratie.

2
REUTERS

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Edmond Dantès

    Het negeren van een rechterlijk bevel is de facto belemmeren van de rechtsgang. De kerntaak van een sheriff is net het doen naleven van de wet en bij uitbreiding de rechtsgang. Arpaio zou dus eigenlijk moeten uitgesloten worden van deelname aan de verkiezing.

  • Guido Pintens

    Peter, in de USA hangt er heel dikwijls een bekentenis vast aan een veroordeling ... kwestie van een lichtere straf te kunnen krijgen, en niet het risico te lopen op een véél zwaardere straf

Lees meer