Archiefbeeld
Reuters Archiefbeeld

Omstreden internetplatform 8Chan is terug onder nieuwe naam

Het omstreden forum 8Chan is weer in de lucht. De site lag plat sinds augustus. De eigenaren hebben een nieuwe naam gekozen: 8Kun. Het is nog niet duidelijk hoeveel gebruikers mee zijn gegaan naar het nieuwe onderkomen.

8Chan lag onder vuur na een bloedbad in de stad El Paso in Texas in augustus. Een blanke extremist schoot 22 mensen dood. Kort ervoor plaatste de dader een manifest op 8Chan, waarin hij schreef dat hij het had gemunt op Mexicanen. Ook bij schietpartijen in Christchurch (Nieuw-Zeeland) en Poway (Californië) bleken de daders actief op 8Chan. Het onderdeel waar zij zaten, het subforum /pol/, is niet meeverhuisd.

8Chan, opgericht in 2013, stond erom bekend dat alles kon en alles mocht. De beheerders gingen uit van bijna absolute vrijheid van meningsuiting. Samenzweringstheorieën en racistische opmerkingen waren toegestaan. Dat maakte het een vrijhaven voor rechts-extremisten die op andere sites waren geblokkeerd.

Lees ook: Dit is Jim Watkins, de mysterieuze eigenaar van het omstreden internetforum 8chan

Bekijk ook: 8chan, de plek waar aanslagen worden aangekondigd

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer