4  In Halle kwamen gisteren twee personen om het leven bij een aanslag op een synagoge.
AP In Halle kwamen gisteren twee personen om het leven bij een aanslag op een synagoge.

Onderzoek naar aanslag op synagoge Halle draait op volle toeren

Het onderzoek naar de aanslag op een synagoge in het Duitse Halle draait op volle toeren. De politie heeft vandaag een woning in Benndorf doorzocht, in de buurt van de Oost-Duitse stad Eisleben, zo’n 40 kilometer ten westen van Halle. Dat meldt de regionale omroep MDR. In Landsberg, 15 kilometer naar het oosten, werd dan weer in het gehucht Wiedersdorf een donkergroen voertuig weggesleept. De auto had dezelfde nummerplaat als die waarachter de dader schuilde toen hij op straat schoten loste. In Halle kwamen gisteren twee personen om het leven bij een aanslag op een synagoge. 

De politie bevestigt de informatie over de huiszoeking en van de weggesleepte auto vooralsnog niet. 

Onbevestigde mediaberichten melden dat de verdachte, Stephan Balliet (27), met zijn auto van Halle naar Landsberg zou gevlucht zijn. Hij zou verschillende personen in een garage bedreigd hebben en een nieuwe vluchtauto gestolen hebben. Nadien zou de verdachte betrokken geraakt zijn bij een ongeval ten zuiden van Halle. De politie kon hem daarbij oppakken. De moeder van de extreemrechtse verdachte zou in Benndorf wonen.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier zal de synagoge in Halle later vandaag bezoeken. De dader probeerde de synagoge binnen te dringen, waar tientallen Joden Jom Kippoer vierden, hun meest heilige dag, ook wel de "Grote Verzoendag" genoemd. 

4 Kogelgat in het raam van een kebabzaak.
Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa Kogelgat in het raam van een kebabzaak.
4 Kogelgaten in de deur van de synagoge.
Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa Kogelgaten in de deur van de synagoge.
4
EPA

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer