Eerder deze week werd de eerste verjaardag van het incident herdacht in de Spaanse enclave Ceuta.
REUTERS Eerder deze week werd de eerste verjaardag van het incident herdacht in de Spaanse enclave Ceuta.

Onderzoek naar Spaanse politie na dood vluchtelingen

Een jaar na de dood van vermoedelijk 15 vluchtelingen aan de Spaanse exclave Ceuta in Noord-Afrika heeft de Spaanse justitie een onderzoek ingeleid tegen de politie. Een onderzoeksrechter in Ceuta heeft 16 leden van de paramilitaire Guardia Civil in staat van beschuldiging gesteld en heeft hen gedagvaard voor ondervraging.

In februari 2014 hadden rond de 250 Afrikaanse vluchtelingen geprobeerd om vanuit Marokkaans grondgebied naar een strand van de tot Spanje behorende stad aan de Straat van Gibraltar te zwemmen. De Spaanse ordehandhavers vuurden vanaf de kust rubberen kogels af om de Afrikanen te dwingen terug te keren. Vermoedelijk 15 vluchtelingen verdronken.

Hulporganisaties hadden er eerder al over geklaagd dat het geding bij de Spaanse justitie ongewoon lang op zich liet wachten. De onderzoeksrechter had de zaak in eerste instantie aan de Audiencia Nacional in Madrid overgedragen, omdat het drama zich volgens haar niet op het stedelijk grondgebied van Ceuta had afgespeeld. Het Madrileens hof besliste echter dat de bevoegdheid bij Justitie in de exclave ligt.

Lees meer