2 Kayla Mueller (26), een Amerikaanse hulpverleenster die in handen van IS belandde, met haar moeder Marsha.
AFP Kayla Mueller (26), een Amerikaanse hulpverleenster die in handen van IS belandde, met haar moeder Marsha.

Onduidelijkheid over lot Amerikaanse IS-gevangene

Een bericht van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dat een Amerikaanse gevangene is omgekomen bij een Jordaans bombardement is nog niet bevestigd. Amerikaanse media stellen dat er geen bewijs is en Jordanië denkt dat het een pr-stunt is.

Het Witte Huis is "ernstig bezorgd" over het bericht van IS dat de ontvoerde vrouw zou zijn omgekomen bij een bombardement van de Jordaanse luchtmacht. Dat heeft een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van de VS tegen de krant USA Today gezegd. Volgens het Witte Huis is er geen bewijs geleverd voor de claim.

Een Jordaanse functionaris noemde het tegenover de krant zelfs onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse is omgekomen. De functionaris zei dat IS wel vaker misleidende informatie verspreidt. De beweging beweerde eerder dat een gevangen genomen Jordaanse piloot in leven was, terwijl hij een maand daarvoor al was gedood.

2 Een projectiel van het Jordaanse leger dat boven IS-gebied wordt gedropt, krijgt de tekst mee 'We laten hun de hel zien, van de Jordaanse luchtmacht'
EPA Een projectiel van het Jordaanse leger dat boven IS-gebied wordt gedropt, krijgt de tekst mee 'We laten hun de hel zien, van de Jordaanse luchtmacht'

Familie reageert

De ouders van de vrouw hopen nog steeds dat ze leeft, zo zeiden ze vannacht in een verklaring. "Door dit nieuws zijn we bezorgd maar we hebben de hoop niet verloren dat Kayla nog leeft."

Carl en Marsha Mueller, de ouders van de gevangen gehouden Kayla, riepen IS op om contact op te nemen met de familie. "Jullie hebben ons verteld dat jullie Kayla behandelen als jullie gast. Als jullie gast is haar veiligheid en welzijn jullie verantwoordelijkheid."

De gevangene is een 26-jarige vrouw uit Arizona die in 2013 in de Noord-Syrische stad Aleppo werd ontvoerd. IS meldde vrijdag in een twitterbericht dat ze was omgekomen. Bij het bericht zat ook een foto van de plek waar de bom zou hebben ingeslagen en de mededeling dat er niemand anders was omgekomen bij het bombardement.

Jullie hebben ons verteld dat jullie Kayla behandelen als jullie gast

Ouders van Kayla Mueller

Luchtaanvallen

De Amerikaanse televisiezender Fox News meldt dat de CIA onderzoekt of de vrouw bij een bombardement is omgekomen. Volgens de zender is het onwaarschijnlijk dat ze op de plek was van het Jordaanse bombardement. Jordanië voerde de afgelopen dagen bombardementen uit op de terreurbeweging als vergelding voor de moord op een Jordaanse piloot, die levend werd verband in een kooi.

Minstens dertig IS-strijders kwamen gisteren om het leven bij de luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide militaire coalitie. De bommen vielen rond Raqqa, de grootste Syrische stad onder IS-bewind.

Lees meer