7
AP

Ongezien: Nancy Pelosi scheurt speech Trump in stukken na State of the Union

De spanning tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi is hoog opgelopen tijdens de jaarlijkse State of the Union van de president. Na de toespraak van Trump – die meer weg had van een verkiezingsrally dan van een beschrijving van ‘de staat van het land’ – scheurde Pelosi haar kopij van de speech in stukken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De avond was al slecht begonnen toen Trump het Huis van Afgevaardigden binnenkwam, naar het spreekgestoelte stapte, Pelosi een kopij van zijn speech gaf en weigerde om haar uitgestrekte hand te schudden. In plaats daarvan draaide hij zich om. Pelosi - die de afzettingsprocedure tegen Trump in gang stak - trok onmiddellijk haar hand terug, trok haar schouders even op en deelde later een beeld van het moment op Twitter.

Ze leek meteen wraak te nemen door bij haar introductie van de president geen traditionele termen te gebruiken als “eer” en “privilege”. Dat deed ze wél in 2007 voor toenmalige president George W. Bush. Toen zei ze dat het “een grote eer en een privilege was om de president van de Verenigde Staten te mogen aankondigen”. Net als haar voorgangers altijd deden.

Na afloop van de speech van Trump ging Pelosi staan en scheurde ze met lichte afschuw op het gezicht haar kopij van de State of the Union in stukken. Achter de rug van Trump en vóór het oog van de talrijke camera’s die op het spreekgestoelte gericht stonden. (lees hieronder verder)

7
AP
7
Photo News
7
Photo News
7 Pelosi stopt de verscheurde kopij in een envelop die teruggestuurd zal worden naar het Witte Huis.
EPA Pelosi stopt de verscheurde kopij in een envelop die teruggestuurd zal worden naar het Witte Huis.

Toen ze er nadien naar gevraagd werd door journalisten, zei ze dat “ze nog hoffelijk was geweest, met het oog op de alternatieven”. Aan Fox News zei ze: “Ik heb de speech verscheurd. Ik probeerde één pagina te vinden met waarheid erop. Dat lukte niet.”

“So what?”

Het was al maanden geleden dat de twee elkaar gezien hadden. Pelosi maakte er eerder deze week al geen geheim van dat ze niet naar de State of the Union uitkeek. In een interview zei ze: “Het zal een begin, een middenstuk en een einde hebben. Daarna zal het gedaan zijn. So what?” (lees hieronder verder)

7
EPA

Vorig jaar liet Pelosi zich nog opmerken door op een schijnbaar neerbuigende manier te klappen voor Trump na zijn State of the Union. Het werd meteen een virale meme op sociale media. (lees hieronder verder)

7 Pelosi bij de vorige State of the Union in 2019.
AFP Pelosi bij de vorige State of the Union in 2019.

Woensdag wordt de uitspraak verwacht in het impeachmentproces tegen de president. Het is zo goed als zeker dat Trump daarop vrijgesproken zal worden voor machtsmisbruik. De Republikeinen hebben in de Senaat – waar het proces plaatsvindt - de meerderheid en om Trump te veroordelen is een tweederdemeerderheid nodig.

Witte Huis

Zelf reageerde Trump nog niet op de uithaal van Pelosi. Het Witte Huis deed dat wél, en was er als de kippen bij om op een aantal verdienstelijke Amerikanen te wijzen die in de State of the Union vermeld waren en die Pelosi met haar reactie ook “verscheurd” had. Het ging onder meer om oud-strijders, een premature baby die het tegen alle verwachtingen in gehaald had en de rouwende familie van mensenrechtenactiviste Kayla Jean Mueller. (lees hieronder verder)

Ook heel wat vooraanstaande Republikeinen lieten hun misprijzen al horen. Voormalig presidentskandidaat Newt Gingrich zei op Twitter dat hij “walgde” en zich “vernederd” voelde. En minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deelde een beeld uit de animatiereeks The Simpsons waarop te zien is hoe Lisa Simpson een essay in stukken scheurt. 

101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel wouters

    Je kan alles zeggen over die al of niet geziene of gegeven handdruk. Een ding weet ik als kleine man. De beleefdheid gebied enkel de hand te aanvaarden van uw meerderen, en zelf de hand niet uit te steken. Het is de meerdere die de hand reikt, en niet de mindere. Dus mijnheer de president had gelijk deze te weigeren. Het was een daad van minachting door Pelosi, die door Trump op de juiste manier is benadert.

  • Peter Hegge

    Ze kunnen geen waardige tegenstander vinden. Zijn stijl is misschien opvallend maar zijn resultaten zijn het ook.

Lees meer