De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes stapt op.
ANP De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes stapt op.

Onno Hoes stapt op als burgemeester Maastricht na omstreden beelden

De burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, stapt op als burgemeester van Maastricht nadat het programma PowNews met verborgen camera beelden van hem had gemaakt tijdens een date met een 20-jarige jongen.

"De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen'', laat hij weten in een verklaring.

De positie van de 53-jarige VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending over privéontmoetingen met een jonge man. De beelden werden gemaakt door het omstreden PowNews. Een jaar geleden werd naar aanleiding van een affaire met een zogenoemde toyboy, die ook door PowNews naar buiten werd gebracht, in de gemeenteraad al afgesproken dat Hoes de stad niet meer in verlegenheid zou brengen. Toch oordeelde de gemeenteraad dat de affaire een privézaak was en zonder politieke gevolgen kon blijven.

Maar zonder dat hij het wist, filmde een 20-jarige jongen hem recent opnieuw tijdens date. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje. Nadat het filmpje naar buiten was gekomen, praatten de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad vorige week een uur lang met de burgemeester. Het overleg ging deze week verder. Hoes kondigde daarop vandaag zijn vertrek aan.

Er kwam veel kritiek op de werkwijze van PowNews: veel Nederlanders wezen er op dat het privéleven van Hoes privé moest blijven en niets te maken had met zijn politiek functioneren. Toch gooit die nu dus toch zelf de handdoek in de ring.

Lees meer