Afgelopen maand werd 280 vierkante kilometer gerooid.
AFP Afgelopen maand werd 280 vierkante kilometer gerooid.

Ontbossing Amazonewoud: dit jaar al 280 vierkante kilometer gerooid

Het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) pakt opnieuw uit met een alarmerend cijfer over de ontbossing van het Amazonewoud, het grootste tropische regenwoud ter wereld. In de maand januari werd er al 280 vierkante kilometer gerooid, een verdubbeling in vergelijking met diezelfde maand vorig jaar. Dat bericht BBC vandaag.

In de maanden november, december en januari vertraagt de ontbossing meestal door het regenseizoen. Uit officiële gegevens van het INPE blijkt dat de ontbossing afgelopen maand ongewoon hoog lag. Ongeveer 280 vierkante kilometer werd in januari gerooid. Dat is een record voor de maand januari sinds 2015, het startjaar van de metingen. 

Ter vergelijking: in januari 2019 ging het om 136 vierkante kilometer, in 2018 om 183 vierkante kilometer en in 2017 om 58 vierkante kilometer. Het INPE heeft voorlopig nog geen verdere uitleg gegeven bij het cijfer van de maand januari. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens klimatoloog Carlos Nobre, een wetenschapper aan de universiteit van São Paulo, bestaat het risico dat de ontbossing dit jaar het niveau van 2019 zal overtreffen. “De toename dit jaar is zeer verontrustend. Het suggereert dat de factoren die de stijging van de ontbossing in 2019 veroorzaakten, nog altijd actief zijn. Het is tijd voor een effectieve en uitgebreide actie om de illegale activiteiten in het Amazonewoud een halt toe te roepen.” 

Voor de metingen gebruikte het instituut het zogenaamde DETER-systeem, waarbij satellieten voortdurend waarschuwingssignalen sturen over ontbossing en houtkap. Het INPE werkt ook nog met een ander, gesofisticeerd rekensysteem, het PRODES. Met dat systeem stelde men in december vorig jaar nog vast dat er tussen augustus 2018 en juli 2019 liefst 9.762 vierkante kilometer regenwoud gerooid werd: het hoogste niveau sinds 2008.

Het beleid van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, die op 1 januari vorig jaar aan de macht is gekomen, wordt vanuit verschillende hoeken fel bekritiseerd. Critici en milieugroeperingen geven hem de schuld voor de spectaculaire stijging omdat hij meer houtkap toestaat ten gunste van mijn- en landbouwactiviteiten en het Braziliaanse milieu-agentschap Ibama zou verzwakken.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Het is hopeloos, de menselijke natuur kennende. Hoe hard iemand ook zijn best doet, niemand kan 100% klimaat- en milieuvriendelijk zijn. Ik ook niet. Maar op mijn halve hectare komen de insecten, de amfibieën de reptielen, de knaagdieren, de vogels op de eerste plaats. De mens op de 2de plaats. Het geweten is niet niks.

  • Werner Van Lommel

    Beter aan de ontbossingen iets doen en bomen planten. Das beter dan een oud golfje in Antwerpen verbannen.

Lees meer