De vernietiging van het Amazonegebied is sterk toegenomen tijdens de coronapandemie.
REUTERS De vernietiging van het Amazonegebied is sterk toegenomen tijdens de coronapandemie.

Ontbossing in Amazonegebied verdubbeld: “Illegale houtkappers werken niet van thuis uit”

De vernietiging van het Braziliaanse Amazonegebied neemt tijdens de coronacrisis dramatisch toe. Op basis van satellietbeelden stelde het Braziliaanse ruimtevaartbureau Inpe voorlopig vast dat 1.200 vierkante km bos in het Regenwoud is verdwenen. Dat is 55 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

"Illegale houtkappers werken niet van thuis uit", zei de Braziliaanse Greenpeacewoordverder Rômulo Batista woensdag tegenover het Duitse persbureau DPA. Terwijl houtkappers, goudzoekers en andere avonturiers hun illegale activiteiten in de Amazone kunnen voortzetten, doet de coronacrisis de milieu-autoriteiten verder afslanken. 

De rechtse president Jair Bolsanaro heeft sedert zijn ambtsaanvaarding in januari 2019 de overheidsorganisatie Ibama al doelbewust verzwakt. Personeel en controles daalden. Bolsanaro ziet de Amazone vooral als een economisch wingebied, onder andere ook ten behoeve van mijnbouw.

Het staatshoofd pakte in december uit met de voorlopige maatregel MP-910, ook bekend als "landroofwet". Het Congres zal die eerstdaags behandelen. De wet zal de illegale houtkap en onrechtmatig bezit van openbaar domein van voor 2018, in totaal 570.000 vierkante km of meer dan de helft van de oppervlakte van Spanje, alsnog legaliseren.

De ontbossing van de Amazone is vorig jaar al extreem toegenomen, enorme branden kregen massale internationale kritiek.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pol Desmed

    de europese en amerikaanse bossen zijn ook allemaal gekapt uit geldgewin. hier worden bomen gekapt omdat ze anders één of ander verkeersbord niet meer zien staan.

  • Veronica Voorhelst

    In pakweg 1500, ten tijde van de Spaanse en Portugese invasie in Amerika, stond dat bos er niet. Dat waren steden en dorpen en landbouwgebied. Niet dat ik daarmee goedpraat wat er gebeurd, maar dat is het historisch perspectief. Het Amazonewoud ligt vol ruïnes.

Lees meer