AP

Ontploffing in chemische fabriek in Tarragona: 2 doden

Na de explosie in een bedrijf in een Spaans petrochemische industriezone is een tweede dode gevallen. Volgens de hulpdiensten hebben vier personen zware brandwonden opgelopen. 

De explosie vond afgelopen nacht plaats in het bedrijf Industrias Químicas de Óxido de Etileno (IQOXE) en werd gevolgd door een hevige brand. IQOXE is naar verluidt het enige bedrijf in Spanje dat ethyleenoxide produceert. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 140.000 ton per jaar.

Het eerste dodelijke slachtoffer viel toen diens woning door een 800 kilogram zware plaat werd getroffen, waardoor het dak instortte, aldus de brandweer van de regio Catalonië. Een tweede lichaam, van een vermiste werknemer, werd vandaag in het puin ontdekt.

Bij de ontploffing zijn volgens de regionale regering ook acht mensen gewond geraakt. Een van hen verkeert nog in kritieke toestand.

Brandhaarden

De Civiele Bescherming had eerst gevraagd dat 300.000 omwonenden binnen zouden blijven. Dat is intussen ingeperkt tot de gemeenten La Canonja en Vilaseca, net als driekwart van de stad Tarragona. Volgens de Civiele Bescherming is de grote rookpluim, die tot kilometers ver zichtbaar is, niet giftig.

Door de explosie ontstonden verschillende brandhaarden in andere installaties op de industriezone, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia. De brandweer tracht eerst het vuur te blussen dat chemische opslagplaatsen bedreigt.

Het treinverkeer is lokaal onderbroken en de brandweer en hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Meer dan 300.000 inwoners in de buurt moeten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

Intern onderzoek

De oorzaak van de ontploffing en de daaropvolgende brand is voorlopig onduidelijk. Het bedrijf start een intern onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing, melden lokale media. De explosie zou plaatsgevonden hebben in een nieuwe fabriek die in juni 2017 in gebruik werd genomen en die tot nu normaal functioneerde. IQOXE betreurt de slachtoffers en geeft prioriteit aan “het ondersteunen en begeleiden van de getroffen mensen en hun families”.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Corsten

    Niet giftig kijk dan eens na wat de waarde in ppm zijn waarbij er gevaar optreed

  • peter destoop

    en in het VTM nieuws doodleuk zeggen dat de rook niet giftig was ...... yeah right.

Lees meer