3
REUTERS

Ontslagen worden door een computer, bij Amazon kan het

De productiviteit van werknemers in de magazijnen van Amazon wordt constant in de gaten gehouden door een computersysteem. Personeel dat niet hard genoeg werkt, krijgt automatisch een ontslagbrief op de mat. Dat blijkt uit documenten in handen van techwebsite The Verge

Automatisch ontslag komt veel vaker voor dan buitenstaanders denken, zo schrijft de website. Bij een magazijn in de Amerikaanse staat Maryland werden binnen een maand ongeveer driehonderd medewerkers ontslagen, zo‘n tien procent van het totale personeel op de locatie. Zij voldeden niet aan de productiviteitsquota. 

Een voormalig werknemer van het distributiecentrum stapte naar de Amerikaanse waakhond op het gebied van arbeidsrecht, omdat hij of zij onwettelijk ontslagen zou zijn. Amazon sprak van een veel voorkomende reden van ontslag: de medewerker haalde de productiviteitseisen niet. Het overheidsorgaan heeft tot nu toe nog niet ingegrepen.

Over heel de VS zijn er zo’n 125.000 medewerkers, verdeeld over 75 distributiecentra, die met het computersysteem werken, zo meldt The Verge. 

3
EPA

We Are Not Robots

Het systeem meet de productiviteit van werknemers binnen een bepaald distributiecentrum. Een belangrijke waarde die wordt bijgehouden is de time of task, kortweg TOT. Hiermee meet de computer hoelang een werknemer geen nieuw pakketje scant. Als een personeelslid niet hard genoeg werkt, genereert het systeem automatisch een waarschuwing of een ontslagbrief. Volgens Amazon kunnen leidinggevenden wel ingrijpen bij het systeem.  

Amazon staat sowieso te boek als zeer veeleisende werkgever. Zo verzwijgen sommige werknemers het bestaan van hun kinderen en kwamen medewerkers van distributiecentra al eerder in opstand. De vakbond voor Amazon-personeel demonstreerde onlangs met de slogan We Are Not Robots, zo valt te lezen op nieuwssite Vox. Volgens Amazon is hier echter weinig reden voor. Het bedrijf biedt naar eigen zeggen goede werkomstandigheden aan. 

3
EPA

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Ik denk dat we naar zulke toestanden naderen...de computer wordt "slimmer" en slimmer, zie de laatste ontwikkelingen..binnen x-aantal jaar heeft iedereen robotten, wordt het werk overgenomen door computers...wie herinnert zich "HALL" de computer uit Space Odyssey 2000...waar die computer een eigen wil kreeg, ...de nabije toekomst ?

  • Jean Pollet

    heeft altijd bestaan Vroeger met de chronometer , of aantal stuks aantal in de textiel Volgen met Bandwerk ? bij de NMBS of De lijn met rit tijden enz . Nu is digitaal

Lees meer