Ontsnapte Amerikaanse gevangenen mogelijk gespot, klopjacht aan de gang

De politie in de Amerikaanse staat New York heeft de zoektocht naar twee ontsnapte gevangenen naar zo'n 500 kilometer van de gevangenis verplaatst. Aanleiding is een tip van iemand die gisteren twee mannen zag bij een spoorlijn.

David Sweat en Richard Matt ontsnapten twee weken geleden uit een zwaarbewaakte gevangenis. Hun opmerkelijke uitbraak kreeg veel aandacht en zorgde voor een intensieve speurtocht rond de gevangenis.

De politiemacht is nu op zoek rond het dorpje Friendship bij de grens met de staat Pennsylvania. Daar zijn helikopters en speurhonden op jacht naar het tweetal. De twee staan inmiddels op de lijst met de 15 Most Wanted in de Verenigde Staten. Ze zaten vast voor moord.

Putdeksel
Bij de ochtendcontrole twee weken geleden vonden bewakers stoffen poppen in de bedden van de mannen. Sweat en Matt hadden met gereedschap gaten gemaakt in gevangenismuren. Via een gangenstelsel en uiteindelijk een putdeksel wisten ze te ontsnappen.

Een medewerker van de gevangenis is na de ontsnapping op non-actief geplaatst. Een andere zit vast op verdenking van hulp bij de uitbraak. De vrouw heeft bekend dat ze gereedschap naar binnen heeft gesmokkeld waarmee de moordenaars een gat in de muur maakten. Ook zou ze de vluchtauto rijden. In ruil voor de hulp zouden de mannen haar echtgenoot vermoorden. Maar de vrouw kreeg spijt en pikte het tweetal niet op.

Lees meer