7 Richard Matt in 2008 toen hij veroordeeld werd voor de moord op zijn voormalige baas in 1997.
kos Richard Matt in 2008 toen hij veroordeeld werd voor de moord op zijn voormalige baas in 1997.

Ontsnapte gevangenen nog niet gevat dankzij charmes "geniale" killer Richard Matt?

Vergis u niet: Richard Matt is een gevaarlijke sociopaat, een veroordeelde moordenaar en verkrachter. Ook al wordt hij omschreven als "geniaal" en "hoogcharismatisch". De agent die Matt de laatste keer achter de tralies kreeg, zegt dat de 48-jarige voortvluchtige "erg knap" voor de dag kan komen en dat hij "in alle eerlijkheid heel goed bedeeld is". Richard Matt ontsnapte dit weekend samen met David Sweat (35) op spectaculaire wijze uit de Clinton-gevangenis in de staat New York. De twee zijn nog altijd niet gevat, ondanks een klopjacht.

Matts advocaat liet zich ooit tijdens een proces ontvallen: "Ik kan het niet uitleggen. Ik zie hem als een kerel die heel veel vrienden zou kunnen hebben... Rick Matt was een leuke maar gevaarlijke gast om mee om te gaan."

Zijn medegedetineerden noemden hem 'Metaalzaag', naar het gereedschap dat hij gebruikte om zijn voormalige baas, die hij vermoord had, in stukken te snijden. Matt blijkt een begenadigd kunstenaar met een zwak voor Oprah, maar dat deed niets of aan zijn personencultus in de gevangenis.

7
GETTY

Familie leeft in angst
Maar er is een gruwelijke keerzijde. Nu de vierde dag ingaat na de ontsnapping van Sweat en Matt, heerst er angst bij de familie van Matt, bij zijn ex'en en bij hen die tegen hem getuigd hebben. Zij vrezen dat Richard Matt hen zal komen opzoeken voor vergelding of voor een slaapplaats. De enige die niet bang is van Matt, is zijn zoon, Nick Harris, die nog een mooie foto van hem met zijn vader heeft, genomen tijdens een gevangenisbezoek. Nick is nu 23 en ging van de universiteit af om voor zijn gehandicapte moeder te zorgen, Vee Harris, de ex en jeugdliefde van Matt. Nick geloof nooit dat zijn vader hem iets zou aandoen. "Mijn vader heeft altijd een relatie met mij gewild."

7 Francesca, de dochter van Richard Matt, is doodsbang van hem.
Facebook Francesca, de dochter van Richard Matt, is doodsbang van hem.
7 De kleine Nick Harris met zijn criminele vader, Richard Matt.
kos De kleine Nick Harris met zijn criminele vader, Richard Matt.

"Stuk vuilnis"
Maar de laatste keer dat Richard Matt thuiskwam, liep het wel grondig mis. "Mijn vader brak in in het huis van mijn moeder in Tonawanda (New York) en sloeg haar", vertelt Nick Harris aan Buffalo News. "Ik was nog klein toen dat gebeurde." Volgens Harris kreeg Matt het in zijn jeugd zelf hard te verduren van zijn vader, een armoezaaier. Matt werd als kind achtergelaten in een wagen en groeide nadien op temidden van geweld in tehuizen. Daarna kwam hij in een pleeggezin terecht. Een agent die Richard Matts vader herhaaldelijk oppakte, herinnert hem zich als "een stuk vuilnis".

Derde ontsnapping
Nick Harris begrijpt niet waarom zijn vader niet beter in het oog gehouden werd. Matt was al twee keer eerder uit de gevangenis ontsnapt. Daarbij werd hij ook beschoten. "Die gast heeft kogelwondes op zijn lichaam. Hij werd al zo'n negen keer beschoten. Het is alsof ze hem niet kunnen doden", zegt Harris.

7 Nick Harris.
Facebook Nick Harris.
7 Nick Harris lijkt fysiek op zijn vader.
kos Nick Harris lijkt fysiek op zijn vader.

Intussen zijn David Sweat en Richard Matt nog altijd op vrije voeten. De twee zouden zaterdag zijn gezien in de tuin van plaatselijke bewoners, vijf uur voordat cipiers hun ontsnapping ontdekten. Ook vandaag zouden ze gespot zijn in een dorp 40 km ten noorden van New York, waar ze een vuurwapen gestolen zouden hebben. Matt zou mogelijks in Mexico zitten, waar hij door zijn criminele verleden nog vele contacten heeft.

De politie onderzoekt of een vrouwelijk personeelslid van de Clinton-gevangenis de ontsnapten zou geholpen hebben. Het gaat om de 51-jarige Joyce Mitchell. Ook zij zou vatbaar kunnen geweest zijn voor de onweerstaanbare charmes van de zware crimineel die Richard Matt is.

7 Gevangenismedewerkster Joyce Mitchell zou mogelijks de twee gedetineerden geholpen hebben bij hun onstnapping.
Facebook Gevangenismedewerkster Joyce Mitchell zou mogelijks de twee gedetineerden geholpen hebben bij hun onstnapping.

Lees meer