2 Een IS-militant in niemandsland
DHA Een IS-militant in niemandsland

Onvoorstelbaar: Turkije zet jihadist uit, Griekenland houdt grens dicht. En nu zit hij vast in niemandsland

Turkije is gisteren begonnen met de repatriëring van gevangengenomen IS-militanten naar hun land van herkomst. Die repatriëring loopt niet altijd van een leien dakje en leidt soms tot onwaarschijnlijke situaties. Zo zit een Amerikaanse jihadist vast in niemandsland nadat Turkije de man had uitgezet en Griekenland hem de toegang weigerde. Dat meldt persbureau AP. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Turkse zender DHA zond beelden uit van de bizarre toestand aan de Turks-Griekse grens. Op de beelden is te zien hoe een jihadist vastzit in het niemandsland tussen Turkije en Griekenland. Het gaat om een Amerikaanse staatsburger met een Arabische achtergrond.

Volgens de Griekse politie probeerden de Turkse autoriteiten de man al eens op 11 oktober uit te zetten nadat zijn tijdelijke verblijfsvergunning was verlopen. De jihadist van zijn kant verklaarde dat hij niet naar Griekenland wilde en keerde daarop terug naar Turkije, geëscorteerd door de Turkse politie.

Gisteren stond hij weer aan de Griekse grens, maar de Grieken lieten hem niet toe op hun grondgebied en stuurden de man te voet terug naar Turkije. Maar ook daar bleef de grens dicht. En zo komt het dat de IS-militant vastzit in niemandsland. 

“Niet onze bekommernis”

De VS hebben nog niet gereageerd op de bizarre situatie waarin de Amerikaanse staatsburger verkeert. Erdogan gaf wel al een korte reactie. “Of hij aan de grens gestrand is of niet, is onze bekommernis niet meer”, antwoordde de Turkse president op vragen over het lot van de man. “We blijven hen terugsturen, of ze hen aanvaarden of niet, interesseert ons totaal niet.”

Stavros Tziamalides, een functionaris uit het Griekse grensdorp Kastanies, verklaarde dat de grens langs Griekse zijde gesloten was en dat de Griekse politie en de grenswachters van Frontex in groten getale aanwezig waren na de aankondiging van Turkije om buitenlandse IS-aanhangers terug te sturen.

2 De jihadist zit vast in niemandsland tussen het Turkse Edirne en het Griekse Pazarkule.
AFP De jihadist zit vast in niemandsland tussen het Turkse Edirne en het Griekse Pazarkule.

Diverse Europese landen hebben tot nu toe geweigerd IS-aanhangers terug te halen die onder leiding van de Koerdische militie YPG in het noorden van Syrië zijn opgepakt. De Turkse regering ergerde zich aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers.

“Serieuze paniek”

Erdogan, volgens wie Turkije 737 buitenlandse IS-strijders vasthoudt, merkte op dat de repatriëringen “serieuze paniek” hadden teweeggebracht in de landen van herkomst.

Gisteren werden al een Deense en Amerikaanse jihadist uitgezet. De komende dagen zullen ook acht Duitse en elf Franse IS-militanten worden gerepatrieerd.

Er zitten ook minstens vier Belgen in de Turkse cel die banden hebben met IS, maar “op dit moment kregen we nog geen bericht van Turkije met betrekking tot het uitwijzen van bepaalde personen”, zegt het federaal parket.

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eddy Van Nieuwenhuyse

    Pas met wat je post, want zij mogen moorden, en verkrachten.... maar als de echte Belgen maar iets zeggen zijn we rasisten, hé Deblock.... Omgekeerde wereld.

  • Erika Backaert

    Kan niet beter zitten

Lees meer