Vanackere zette zijn handtekening onder de brief aan de Deense premier.
UNKNOWN Vanackere zette zijn handtekening onder de brief aan de Deense premier.

Ook België voor taks op financiële transacties

Negen lidstaten van de eurozone willen dat er snel werk gemaakt wordt van een taks op financiële transacties. In een brief aan het Deense voorzitterschap van de Europese Unie pleiten ze voor "een versnelling" in het dossier. Ook de Belgische minister van Financiën Steven Vanackere heeft zijn handtekening onder de brief gezet.

Het nieuws werd dinsdagavond bekendgemaakt door de Franse minister François Baroin. Frankrijk, Duitsland, België, Italië, Oostenrijk, Spanje, Finland, Griekenland en Portugal vinden dat een Europese heffing op financiële transacties "noodzakelijk" is. Enerzijds zal die ervoor zorgen dat de financiële sector een rechtvaardige bijdrage levert aan de afrekening van de crisis, anderzijds zullen de financiële markten er beter door gereguleerd worden, argumenteren ze.

Transactietaks
In de herfst van vorig jaar heeft de Europese Commissie een voorstel gelanceerd voor de invoering van een transactietaks tegen 2014. Het is in de behandeling van dat dossier dat de negen landen een versnelling vragen. Nog in de eerste helft van dit jaar willen ze een akkoord met de andere EU-lidstaten, om vervolgens met het Europees Parlement te kunnen onderhandelen.

Verenigd Koninkrijk tegen
Verschillende landen zijn echter fel tegen de heffing gekant. Vooral het Verenigd Koninkrijk, dat vreest dat de taks zware schade zal toebrengen aan het financiële centrum van de City. Mocht er onder de 27 lidstaten geen eensgezindheid worden bereikt, zouden de negen landen bereid zijn een procedure van "versterkte samenwerking" op te zetten.
 
In het Commissievoorstel worden de handel in aandelen tegen 0,1 procent belast, afgeleide producten tegen 0,01 procent. (belga/vsv)

Lees meer