GETTY

Ook gedelegeerd bestuurder van mijnuitbater in de cel

De gedelegeerd bestuurder van het privébedrijf dat de koolmijn in het Turkse Soma uitbaat, is afgelopen nacht in verdenking gesteld en opgesloten in de gevangenis. In het onderzoek naar de mijnramp die aan 301 mensen het leven heeft gekost, zijn in totaal al acht medewerkers van de onderneming in voorarrest geplaatst, zo meldt het persbureau Dogan.

Can Gürkan, gedelegeerd bestuurder van Soma Kömür Isletmeleri, wordt verdacht van onvrijwillige doodslag, aldus het persbureau.

Naast Gürkan zijn ook de directeur-generaal van de koolmijn, Ramazan Dogru, de operationeel directeur, Akin Celik, twee ingenieurs, twee toezichthouders en een technicus gevangengezet. Andere kaderleden van het bedrijf zijn eveneens in beschuldiging gesteld, maar zij verkeren in afwachting van hun proces nog in vrijheid.

Vrijdag had de top van het bedrijf tijdens een persconferentie nog gesteld dat alle veiligheidsnormen in de mijn gerespecteerd werden. "Er valt ons geen nalatigheid aan te wrijven", klonk het toen.

Over de precieze oorzaak van de ramp bestaat nog geen duidelijkheid. Maar verschillende Turkse media schrijven dat de geregistreerde hoeveelheid van het dodelijke gas koolstofmonoxide op het moment van de ramp een pak hoger lag dan de veiligheidsnormen toelaten. Ook klinkt het dat de werken opgeschort hadden moeten worden wegens de hoge temperatuur in de mijngangen.

Lees meer