REUTERS

Ook Ierse piloten Ryanair kiezen voor staking

De stakingsperikelen stapelen zich op bij Ryanair. Na Britse piloten en Spaans cabinepersoneel hebben nu ook de Ierse piloten die rechtstreeks bij de Ierse luchtvaartmaatschappij in dienst zijn besloten het werk neer te leggen. Als Ryanair niet uiterlijk maandag op hun eisen rond loon en arbeidsomstandigheden ingaat, wordt de staking officieel aangekondigd.

“Van de Ierse piloten in vaste dienst stemde 94 procent voor het voeren van actie”, liet de Ierse pilotenvakbond weten. Wanneer er eventueel gestaakt wordt, is nog niet bekend. De bond moet een staking minimaal een week van tevoren aankondigen.

De piloten eisen onder andere hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. “Ze vragen gewoon dat hun loon op een voor de sector normaal en concurrentieel niveau komt te liggen”, aldus Ian McDonnell, de vicesecretaris-generaal van de vakbond Forsa. “Alleen een substantieel tegenvoorstel, dat rekening houdt met alle aspecten van onze eisen, kan ervoor zorgen dat we volgende week toch geen staking aankondigen.”

Protest vanuit Groot-Brittannië en Spanje 

Eerder deze week maakten ook Britse Ryanair-piloten bekend te gaan staken omdat ze na anderhalf jaar praten nog altijd geen loonbod hebben gekregen van de Ierse prijsvechter. Zij gaan twee dagen in augustus staken en leggen ook in september drie dagen het werk neer. Ryanair vond dat de Britse pilotenvakbond die de staking aankondigde daar "geen mandaat" voor heeft omdat die een minderheid van de Britse piloten vertegenwoordigt.

Het Spaanse cabinepersoneel wil in september dan weer staken uit protest tegen de voorgenomen sluiting van twee bases op de Canarische eilanden. Ook zij hebben nog geen data gekozen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Balve Jacques

    En de vakbonden die beetje per beetje alles aan het kapot maken zijn

  • victor vandesande

    Her Ryanair sprookje is aan het afbrokkelen .na genoeg syndicale acties die zoals ze hun personeel behandelen on vermijdelijk zijn , worden ze een gewone maatschappij...

Lees meer