Ook Kasich stapt uit de race, Trump is nu enige Republikeinse kandidaat

De Republikein John Kasich staakt zijn verkiezingscampagne in de Race naar het Witte huis. Dat heeft de presidentskandidaat zelf bevestigd tijdens een toespraak. Gisteren trok Ted Cruz zich al terug. Daarmee is Donald Trump de enige overgebleven Republikeinse kandidaat voor het presidentschap en dus zal hij de nominatie definitief binnenhalen.

Kasich zegde een geplande bijeenkomst in Virginia af en legde om 23 uur onze tijd in Ohio een verklaring af. "Ik heb gedurende mijn campagne gezegd dat god een plan heeft met mij, net zoals hij dat heeft met iedereen", vertelde Kasich in Ohio. "Ik stop hierbij mijn campagne en geloof dat hij me een weg vooruit zal tonen."

Kasich kon mathematisch niet meer voldoende afgevaardigden behalen om in de eerste ronde van de nationale partijconventie in juli de nominatie binnen te halen.

Kasich won de afgelopen maanden enkel zijn thuisstaat Ohio waar hij gouverneur is en heeft nog maar 153 afgevaardigden achter zich staan. Dat zijn er zelfs nog altijd minder dan Marco Rubio, die midden maart al opgaf. Trump heeft er daarentegen al 1.047 verzameld, en staat dus dicht bij de uiteindelijk 1.237 die hij nodig heeft. Gisteren nog had Kasich via zijn campagnewoordvoerder verzekerd dat hij in de race zou blijven zolang niemand - lees Trump - niet aan de 1.237 stemmen zou komen voor een automatische nominatie.

Ted Cruz gooide gisterenavond de handdoek in de ring nadat Trump op overtuigende wijze de primary van Indiana won. Trump ging lopen met 53 procent van de stemmen tegenover 36 voor Cruz en 8 procent voor Kasich. "Vanavond, het spijt me dat ik het moet zeggen, is gebleken dat het pad richting de nominatie afgesloten is", aldus Cruz.

2 Donald Trump wordt nu zo goed als zeker de Republikeinse presidentskandidaat.
Photo News Donald Trump wordt nu zo goed als zeker de Republikeinse presidentskandidaat.

Gematigd

John Kasich staat geboekstaafd als een gematigde Republikein, en zo zette hij zichzelf ook lange tijd in de markt. Volgens hem was hij de enige geloofwaardige establishmentkandidaat en zou hij er op een gecontesteerde partijconventie, waarbij niemand een meerderheid van 1,237 afgevaardigden zou verzamelen, wel in slagen de partij achter zich te verenigen. Maar doordat Trump stilaan de ene na de andere primary wint, wordt zo'n gecontesteerde conventie steeds onwaarschijnlijker, en heeft verder campagne voeren voor Kasich dan ook geen enkele zin meer.

Voorzitter van de Republikeinse Partij Reince Preibus riep eerder vandaag Donald Trump al uit tot de vermoedelijke presidentskandidaat van de partij. Hij riep kiezers op zich achter Trump te scharen. Met de hashtag '#NeverClinton' sloot hij zijn tweet af en gaf hij het startschot voor de volgende fase van de campagne.

2 Ted Cruz wierp gisteren al de handdoek in de ring.
AP Ted Cruz wierp gisteren al de handdoek in de ring.

Lees meer