6 Deze verzwakte kangoeroe werd bevrijd door een brandweerman.
RV Deze verzwakte kangoeroe werd bevrijd door een brandweerman.

Ook koala’s en kangoeroes getroffen door zware bosbranden in Australië

De Australische deelstaat New South Wales kampt met hevige bosbranden, zo melden de Australische autoriteiten. De vlammenzee wordt verder aangewakkerd door stevige windstoten en temperaturen boven 35 graden Celsius. De noodtoestand is intussen uitgeroepen. Niet alleen mensen, maar ook veel dieren - zoals koala’s en kangoeroes - zijn er ernstig aan toe.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Australië wordt al sinds september geteisterd door hevige bosbranden. In de deelstaten Queensland en New South Wales hebben intense branden verschillende huizen en grote oppervlakten bos verwoest. “We bevinden ons in onbekend gebied”, zegt brandweercommissaris Shane Fitzsimmons in Sydney. “We hebben nog nooit zo veel branden tegelijkertijd gezien op dit noodwaarschuwingsniveau”. Volgens de autoriteiten in de staat New South Wales is het vuur allicht aangestoken. 

De vuurzee in New South Wales is momenteel 370.000 hectare groot. Dat is meer dan het hele getroffen gebied van vorig jaar, stelt de commissaris nog. In sommige gebieden zijn de bosbranden volgens de brandweer zo intens dat ze een eigen weersysteem ontwikkeld hebben, inclusief onweersbuien.

De autoriteiten waarschuwen sommige mensen om ter plekke bescherming te zoeken in plaats van te vluchten. “Het is nu te laat om nog te vertrekken”, klinkt het. De brandweer kan niet tot bij hen geraken. Volgens Fitzsimmons vielen er ook enkele slachtoffers. 
Vorige maand stierf een bejaard echtpaar terwijl ze hun huis probeerden te beschermen in Coongbar, in de buurt van Drake. 

Honderden koala’s 

Niet alleen mensen, maar ook dieren zijn het slachtoffer van de vlammenzee. Vorige week stierven naar schatting honderden koala’s in de omgeving van Port Macquarie. Meer dan tweeduizend hectaren werden door het vuur verwoest. De brand zou veroorzaakt zijn door een blikseminslag. 

6 Australische reddingswerkers redden een gewonde koala.
Photo News Australische reddingswerkers redden een gewonde koala.

“Meestal klimmen de dieren tot bovenin de top van een boom en krullen ze zich daar op tot een klein balletje”, zei de directrice van het lokale koalaziekenhuis in Port Macquarie. “Vaak verbranden ze op die manier levend.”

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie Australia Koala Foundation (AKF) zijn er nog tussen 43.000 en 100.000 koala’s.

Droogte

De branden zullen het gebied blijven teisteren door de langdurige droogte, meldde de brandweer. “We kunnen het immense effect van de droogte niet genoeg benadrukken”, zei Fitzsimmons nog. Volgens de weersverwachting is er nog geen regen op komst. 

Momenteel woeden er 90 bosbranden verspreid over New South Wales. Meer dan duizend brandweermannen en zeventig vliegtuigen worden ingezet om de branden in de Australische deelstaat te bestrijden, bericht ABC News. Het weinige water dat beschikbaar is, gaat nu op aan het blussen van de bosbranden. 

In Queensland hebben er meer dan 50 branden gewoed, waarvan er zich zes op het niveau van noodsituatie bevonden. 

6 Een gewonde koala in het koalaziekenhuis in Port Macquarie.
REUTERS Een gewonde koala in het koalaziekenhuis in Port Macquarie.
6 Er worden helikopters ingezet om de bosbranden te bestrijden.
EPA Er worden helikopters ingezet om de bosbranden te bestrijden.
6 Een gewonde koala wordt verzorgd in het koalaziekenhuis in Port Macquarie.
AFP Een gewonde koala wordt verzorgd in het koalaziekenhuis in Port Macquarie.
6 Bosbranden in Foster, New South Wales.
EPA Bosbranden in Foster, New South Wales.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    Ook spinnen, slangen en zo. Dat zijn ook dieren.

Lees meer