Ook Michelle Obama protesteert tegen ontvoering: #BringBackOurGirls

Over de hele wereld schreeuwen anonieme en minder anonieme burgers, op sociale media of op straat, hun afschuw uit tegen de ontvoering van 200 Nigeriaanse schoolmeisjes door Boko Haram. De hashtag #BringBackOurGirls werd eind vorige maand in Nigeria gelanceerd en is intussen meer dan een miljoen keer getwitterd. Ook first lady Michelle Obama schaart zich nu achter de campagne.

Eerder sloot zich ook al oud-minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Hillary Clinton bij de campagne aan, net als de Haïtiaanse rapper Wyclef Jean en collega-musicus Chris Brown of nog, het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai, die een talibankogel in het hoofd kreeg en na haar herstel furore maakte met haar krachtige pleidooi voor onderwijsrecht voor meisjes.

De Amerikaanse actrice en humanitair ambassadrice Angelina Jolie hield in Parijs ook al een vlammend pleidooi opdat de meisjes zo snel mogelijk teruggevonden worden. Tijdens de voorstelling van de film Maleficent in hotel Bristol zei Jolie dat "het kidnappen van deze jonge Nigeriaanse meisjes van een ondenkbare wreedheid is". Volgens de diva, zelf moeder van zes kinderen, "bestaat er helaas echt wel kwaad in de wereld. Je kijkt naar het nieuws en je krijgt al dat leed te zien, al die gruwel." Jolie beklemtoonde ook dat ze blij was dat de Verenigde Staten, bij monde van Clintons opvolger John Kerry, de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan nu hulp beloofd hebben.

De hashtag #Bringbackourgirls werd voor het eerst op 23 april de wereld ingestuurd op de opening van een door de VN-ontwikkelingsorganisatie Unesco opgezette boekenbeurs in de Nigeriaanse stad Port Harcourt. Initiatiefnemer was de Nigeriaanse advocaat, Ibrahim M. Abdullahi. Intussen ging zijn schreeuw niet alleen viraal, voor de Nigeriaanse ambassades in Londen en Parijs en de consulaten in New York en Los Angeles kwamen burgers ook betogen.

Lees meer