Ook persbureau AFP dient klacht in tegen Monsanto voor glyfosaat-databank

Het Franse persbureau AFP zal een klacht indienen bij de Franse privacycommissie CNIL tegen biotechbedrijf Monsanto. Vorige week raakte bekend dat Monsanto in 2016 via een pr-bureau een lijst heeft laten opstellen met honderden persoonlijkheden en hun mening ten opzichte van glyfosaat, de stof die in de onkruidverdelger Roundup zit en kankerverwekkend zou zijn.

Op de lijst staan journalisten, wetenschappers en politici, onder wie Franse parlementsleden en de voormalig Franse minister van Milieu Ségolène Royal, die zich kritisch hadden uitgelaten tegenover glyfosaat. Ook het Belgische Europarlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) figureert op de lijst. 

AFP meldt vandaag dat de praktijken "onaanvaardbaar" zijn. Het agentschap "drukt zijn volledige steun uit tegenover de journalisten die op een objectieve en nauwkeurige manier hun job doen", klinkt het. 

Eerder dienden ook al de wetenschappelijke instellingen Inra en CNRS klacht in tegen Monsanto omdat wetenschappers op de lijst staan.

Het is volgens de Franse wetgeving niet toegestaan om een databank op te stellen met de politieke en filosofische meningen van mensen zonder hun toestemming. Het Franse gerecht heeft ondertussen een onderzoek geopend naar de vermoedelijke illegale registratie van gegevens.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • guido vermeyen

    Hun paradepaardje van Monsanto...wanhoopspogingen het goedje nog te verspreiden...

  • ANN LIMBOS

    Ze willen kost wat kost het gif blijven verspreiden, want dat brengt veeeel geld in het laadje.

Lees meer