Beeld ter illustratie.
Photonews Beeld ter illustratie.

Ook seksueel wangedrag bij Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen werd in 2017 geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie vandaag bekendgemaakt.

Artsen zonder Grenzen zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. "In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag", zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn. De ngo telt wereldwijd meer dan 40.000 vaste medewerkers.

De cijfers komen er op een moment dat de humanitaire sector wordt opgeschrikt door onthullingen over het seksueel misbruik dat gepleegd werd door medewerkers van de hulporganisatie Oxfam. The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, heeft een onderzoek opgestart naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt.

Onze redactie is ook benieuwd naar de getuigenissen van Belgische (ex-)medewerkers over mistoestanden bij hulporganisaties. Contact opnemen kan via 3535@hln.be. Uiteraard kan anonimiteit gegarandeerd worden

119 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Minnie Delangste

    Hulporganisaties helpen inderdaad, maar zij zijn zeker geen liefdadigheidsinstelling.Een deel van de giften gaat naar de organisatie een deel naar de hulpverleners,een deel naar projecten(soms naar CT scans waar nog geen ziekenhuis is)en een deeltje naar hulpbehoevende.

  • Rik Tammenol

    Een mens die geïnteresseerd is in sex? Maar alé zeg, wie had dat durven denken?