Beeld ter illustratie.
Photonews Beeld ter illustratie.

Ook seksueel wangedrag bij Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen werd in 2017 geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie vandaag bekendgemaakt.

Artsen zonder Grenzen zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. "In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag", zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn. De ngo telt wereldwijd meer dan 40.000 vaste medewerkers.

De cijfers komen er op een moment dat de humanitaire sector wordt opgeschrikt door onthullingen over het seksueel misbruik dat gepleegd werd door medewerkers van de hulporganisatie Oxfam. The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, heeft een onderzoek opgestart naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt.

Onze redactie is ook benieuwd naar de getuigenissen van Belgische (ex-)medewerkers over mistoestanden bij hulporganisaties. Contact opnemen kan via 3535@hln.be. Uiteraard kan anonimiteit gegarandeerd worden

118 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ines laheye

    er worden al meer dan 40 jaar geld ingezameld voor de afrikaanse landen, vroeger stond er in iedere winkel zo een ja knikkertje ( zou nu rasisme zijn) en zilverpapier ingezameld en wat is er veranderd na al die jaren niets zero zero zero, waar is al die hulp dan naar toe? maar er zijn wel een geel leger CEO s bijgekomen, denken die nu echt dat wij achterlijk zijn.

  • Baziel Vervoort

    Alhoewel, de NGO's steunen de plaatselijke economie.

Lees meer