AFP

Ook vroeger al zeker vier Belgische vrouwen ontsnapt uit IS-gevangenenkampen

Ook vóór het Turkse offensief in het noorden van Syrië zijn er al Belgische IS-vrouwen uit gevangenenkampen ontsnapt. Minstens vier en mogelijk vijf, aldus het OCAD, waardoor ons totaal aan spoorloze terroristen dus al op tien zou kunnen staan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vorig weekend raakte bekend dat de Turkse invasie en de chaos die daaruit is voortgevloeid, drie Belgische vrouwen en zes kinderen heeft doen ontsnappen uit het IS-gevangenenkamp van Ain Issa in Syrië. En vandaag moest OCAD-directeur Paul Van Tigchelt in het parlement bekennen dat er ook twee Belgische mannen uit de handen van de Koerden weggeraakt zijn.

Wat hij niet uitdrukkelijk zei, maar wat wel in de nota staat die hij de commissieleden heeft bezorgd, is dat er eerder ook al Belgische ‘foreign terrorist fighters’ uit de Koerdische gevangenenkampen zijn ontsnapt. Het gaat om zeker vier vrouwen en mogelijk vijf. Over hun identiteit of de manier waarop ze weggeraakt zijn, geeft het document niets prijs.

Het vermeldt wel dat die vrouwen minstens zes en mogelijk acht kinderen hadden — waardoor er dus al twaalf tot veertien kinderen jonger dan twaalf terug verdwenen zijn in het oorlogsgebied. Vijf van de negen volwassenen die zeker zijn ontsnapt, werden al bij verstek veroordeeld in België voor terrorisme. Dat geldt voor vier van de vrouwen en voor één man. 

VN-Veiligheidsraad bezorgd

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag zijn bezorgdheid uitgedrukt over “het risico op uitzwermen” van de jihadisten die gevangen gehouden worden in het noordoosten van Syrië. Dat staat in een korte verklaring die de vijftien leden van de Veiligheidsraad unaniem steunen. In de verklaring staat geen oproep om een einde te maken aan het Turkse offensief tegen de Koerden. 

De vijftien leden, waaronder ook Rusland dat een belangrijke speler is in het conflict tussen de Koerden en Turkije, drukken in de mededeling ook hun “grote bezorgdheid” uit over de mogelijkheid van een ernstige achteruitgang van de humanitaire situatie in het noordoosten van Syrië.  “We zijn allemaal akkoord over het gevaar van een heropleving van Islamitische Staat”, aldus een westerse diplomaat die anoniem wilde blijven. 

De Europese leden (België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen) hebben in een aparte mededeling ook nog benadrukt dat het absoluut noodzakelijk is om de kampen waarin jihadisten zijn opgesloten te beveiligen. “De beveiligde opsluiting van de terroristische strijders is noodzakelijk om te vermijden dat ze zich weer aansluiten bij terroristische groeperingen”, klinkt het.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer