3 Mohammed Yusef Hussein (11) stierf in de Syrische grensstad Qamishli door een Turks bombardement.
AP Mohammed Yusef Hussein (11) stierf in de Syrische grensstad Qamishli door een Turks bombardement.

Oorlog tussen Turken en Koerden ontziet ook kinderen niet

De ene Mohammed was elf jaar oud. De andere Mohammed amper negen maanden. Ze woonden aan weerszijden van de Syrisch-Turkse grens. Daar zijn ze allebei gedood door de vijandigheden die het “Mohammedaanse leger” van Turkije op gang heeft gebracht.

Politici stemmen hun taalgebruik af op het publiek dat ze willen bereiken. Zo heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het in zijn Engelstalige tweets over “ontluikende vrede” wanneer hij zijn strijd in Syrië beschrijft. Maar in het Arabisch roemt hij zijn troepen als “soldaten van Mohammed” — wat de oorlog tegen de Koerden het aura van een goddelijke missie geeft. Aanhangers van Erdogan spreken die bedoeling tegen, zeggend dat ‘Mehmetçik’ (‘Mohammedjes’) een geijkte term is voor Turkse soldaten — zoals ‘Tommies’ dat ooit bij de Britten was. Maar in Syrië klinkt er wel degelijk een religieuze boodschap in door — en het is sowieso wel cynisch dat er onder de doden van Erdogans offensief al twee échte Mohammedjes zijn. 

Mohammed Yusef Hussein (11) stierf in de Syrische grensstad Qamishli door een Turks bombardement. Op videobeelden is te zien hoe het lijk van de knaap met een gapend gat in de borst nog op de dokterstafel lag terwijl zijn zus daar werd verzorgd. Bij Sara (8) was het rechteronderbeen volledig verhakkeld, zodat het tot aan de knie geamputeerd moest worden. Maar zij bracht het er dus wel levend vanaf. Ook in de Turkse grensstad Akçakale stierf een kind dat Mohammed heette, door Koerdisch artillerievuur ditmaal. Het jongetje was amper negen maanden oud. Zijn ouders zijn Syriërs die vijf jaar geleden op de vlucht sloegen voor de oorlog, maar nu alsnog werden getroffen door het geweld in hun land. 

70.000 nieuwe vluchtelingen

Volgens het humanitaire agentschap van de Verenigde Naties heeft het Turkse offensief in het noorden van Syrië op twee dagen tijd al 70.000 nieuwe vluchtelingen gemaakt. Hulporganisaties vrezen dat het cijfer snel tot 300.000 oploopt. Dezelfde Donald Trump die zondag nog groen licht gaf voor het Turkse offensief, zegt intussen dat hij wil bemiddelen en Turkije desnoods “heel erg zware sancties” oplegt. Maar Ankara dreef de strijd gisteren nog op. Zo zette het ook een aanval in op de grensstad Kobanê, waar het Turkse leger in 2014 nog werkeloos toekeek hoe ze onder de voet werd gelopen door de terreurgroep IS. De herovering van Kobanê door de Koerden in 2015 wordt vaak het grootste keerpunt genoemd in de opmars van IS.

3 Gewonden worden verzorgd in Qamishli.
RV Gewonden worden verzorgd in Qamishli.
3
AFP

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Saar Caron

    Yusif aksu, Turkije is een restant van het Perzische rijke (die trouwens verslaan zijn door de Arabische krijgers en tot de islam bekeerd werden) zij hebben zelf nog voor de kolonisten landen en volkeren ingepalmd en onderdrukt. Gebruik zo geen zever om erdogan zijn tirangedrag goed te keuren. Tenzij jullie Erdogan fans niet wonend in Turkije het normaal vinden dat onschuldigen worden afgeslacht omdat ze niet turks zijn?...

  • marc de Volder

    Aksu,wat jaren en eeuwen geleden gebeurd is,hebben we geen zak mee te maken. Straf dat jullie die zot goed keuren,enkel omdat hij Turk is. Maar ook Trump,Poetin en alle andere leiders zijn gek,de ene wat meer dan een ander.

Lees meer