UNKNOWN

Oorlogen Irak en Afghanistan duurder dan Vietnam

De oorlogen in Irak en Afghanistan gaan de Amerikaanse belastingbetaler van 2008 tot 2017 tussen de 1,7 en 2,7 biljoen dollar (1,1-1,7 biljoen euro) kosten. Daar komt bovendien nog eens 816 miljard dollar (529 miljard euro) aan rente bij om dat bedrag te lenen. Dat beweren de econoom Joseph Stiglitz en zijn co-auteur Linda Bilmes in een nieuw boek.

Kosten
In het ongunstigste geval gaat het volgens Stiglitz en Bilmes dus om een totaalbedrag over tien jaar van ruim 2.229.000.000.000 euro. Zij nemen dan wel heel veel kostenposten mee in hun berekening, zoals bijvoorbeeld de kosten voor het behandelen van veteranen met psychische problemen of Amerikanen die gehandicapt uit Irak of Afghanistan terugkeren.

Vietnam
In "The three trillion dollar war" stellen Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor economie kreeg, en Bilmes dat de twee oorlogen aan het eind van het huidige fiscale jaar omgerekend 548 miljard euro hebben gekost. Beide oorlogen zijn daarmee een stuk duurder dan de twaalfjarige Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Vietnam - die gerekend naar de waarde van de dollar in 2007 omgerekend 435 miljard euro kostte. Afghanistan werd in oktober 2001 door een door de Amerikanen geleide coalitie binnengevallen en Irak in maart 2003.

Irak
Het Congressional Budget Office (CBO), dat voor het Congres de Amerikaanse begroting bestudeert, stelt dat de kosten iets lager zullen uitvallen. Volgens het CBO zal de komende tien jaar met de oorlogen tussen de 1,2 biljoen en 1,7 biljoen dollar gemoeid zijn, ofwel tussen 780 miljard en 1,1 biljoen euro. De verschillen komen voort uit uiteenlopende aannames, scenario's en zaken die al dan niet worden meegenomen op de begroting.

Wat de oorlog Irak tot nog toe heeft gekost, heeft volgens het Internationaal Monetair Fonds nog nooit iemand uitgerekend. Gezien de verwoestende bombardementen bij de inval, de grootschalige vernielingen en plunderingen na de val van het regime van Saddam Hoessein en de grote schade aan de infrastructuur en de economie, moet ook dat een enorm bedrag zijn. (novum/gb)

Lees meer