3 De Turkse president Erdogan sprak vandaag op een verkiezingsbijeenkomst in hoofdstad Ankara. Foto rechts: de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz maakte het regeringsbesluit vrijdag bekend.
reuters De Turkse president Erdogan sprak vandaag op een verkiezingsbijeenkomst in hoofdstad Ankara. Foto rechts: de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz maakte het regeringsbesluit vrijdag bekend.

Oostenrijk sluit zeven moskeeën: "Een nieuwe kruistocht" zegt Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft voor het eerst persoonlijk gereageerd op de beslissing van de Oostenrijkse regering om zeven Turkse moskeeën te sluiten en zestig imams het land uit te zetten. Erdogan heeft het over "een nieuwe kruistocht" en kondigt een duidelijk Turks antwoord aan.

"Ik ben bang dat de stappen van de Oostenrijkse bondskanselier (Sebastian Kurz (31), Europa's jongste regeringsleider, red.) de wereld leiden naar een nieuwe kruistocht", zei Erdogan vanavond volgens het persbureau Anadolu. "Denk je dat wij zoiets passief laten gebeuren? Het betekent dat wij stappen zullen ondernemen. De westerse wereld moet zijn boel op orde krijgen." Welke concrete maatregelen Erdogan op het oog heeft, is nog niet bekend. Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin bestempelde vrijdag de sluiting als racistisch en islamofoob.

150 personen

Naast de sluiting van de zeven moskeeën worden mogelijk zestig door buitenlandse fondsen gefinancierde imams samen met hun families, wat zou neerkomen op 150 personen in totaal, het land uitgezet, zei Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl gisteren. Oostenrijk wilt met deze beslissing de "politieke islam" in het land bestrijden, zei bondskanselier Kurz.

De beslissing houdt verband met een controversieel toneelstuk dat kinderen opvoerden in een van de belangrijkste moskeeën van de Turkse gemeenschap in Wenen. Gekleed als soldaten speelden ze een belangrijke slag na uit de Ottomaanse geschiedenis. "Parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering hebben geen plaats in ons land", zei het hoofd van de Oostenrijkse regering tijdens een persconferentie.

De foto's van de reconstructie van de Slag om Gallipoli  uit de Eerste Wereldoorlog werden eerder deze maand gepubliceerd door het linkse weekblad Falter. Ze veroorzaakten onrust bij alle politieke partijen. De moskee wordt beheerd door de Turkse Islamitische Unie van Oostenrijk, die rechtstreeks verbonden is met het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet). 

3 De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (31) staat de pers te woord met aan zijn zij vicekanselier Heinz-Christian Strache (midden) en minister van Binnenlandse Zaken  Herbert Kickl (rechts), beiden van de extreemrechtse FPÖ. Kurz van de christendemocratische ÖVP leidt sinds midden december een coalitie van ÖVP, FPÖ en partijlozen.
REUTERS De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (31) staat de pers te woord met aan zijn zij vicekanselier Heinz-Christian Strache (midden) en minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (rechts), beiden van de extreemrechtse FPÖ. Kurz van de christendemocratische ÖVP leidt sinds midden december een coalitie van ÖVP, FPÖ en partijlozen.
3 Een gesloten moskee in Wenen.
EPA Een gesloten moskee in Wenen.

191 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jef Heffens

    Het is zelfs geen publiek geheim meer dat alle Imans die van Turkije komen voornamelijk een politieke rol spelen om de integratie van Europese burgers met Turkse root zoveel als mogelijk te beletten. Wie de instructies van die politieke Imans niet opvolgt loopt groot risico van represailles van de lange arm van Erdogan. Dat wil dan zeggen dat Europese burgers niet veilig zijn voor de repressie van Erdogan in Europa.

  • Roland De Smedt

    Erdogan zijn macht in Turkije is tanende, en het zou wel eens snel kunnen gaan.

Lees meer