5 De bondskanselier en verschillende ministers, allemaal met een mondmasker, voor hun gezamenlijke persconferentie vandaag in Wenen over het versoepelen van de coronamaatregelen.
AFP De bondskanselier en verschillende ministers, allemaal met een mondmasker, voor hun gezamenlijke persconferentie vandaag in Wenen over het versoepelen van de coronamaatregelen.

Oostenrijk wordt eerste land in Europa dat maatregelen afbouwt. De strategie: héél veel maskers

De Oostenrijkse regering heeft maandag aangekondigd dat ze na het paasweekend de drastische maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus langzaam zal beginnen te versoepelen. Daarbij zet het land ook sterk in op mondmaskers. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds 16 maart verloopt het openbaar leven in Oostenrijk op een laag pitje en daardoor was de verspreiding van het coronavirus duidelijk in te dammen. 

Doel

Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) kondigde maandag als doel aan dat kleine winkels, alsook doe-het-zelf-zaken en tuincentra, hun deuren vanaf 14 april weer mogen openen, als ze strikte hygiënische normen toepassen. Vanaf 1 mei zouden alle winkels, winkelcentra en kappers weer open moeten gaan. Hotels en restaurants zouden op zijn vroegst midden mei volgen.

De algemene lockdownmaatregelen in Oostenrijk - met beperkingen op het verlaten van de woonst - blijven gelden tot eind april, de scholen blijven tot midden mei dicht. Evenementen blijven nog zeker tot eind juni verboden, aldus Kurz.

De snelle en restrictieve reactie geeft ons nu de mogelijkheid sneller weer uit deze crisis te komen

Kanselier Sebastian Kurz

Snel

De bondskanselier zei op een persconferentie dat Oostenrijk, aangezien het eerder had gehandeld dan de meeste landen, daardoor ook net de mogelijkheid had om winkels eerder te heropenen. “De snelle en restrictieve reactie geeft ons nu de mogelijkheid sneller weer uit deze crisis te komen", klonk het. 

"In elk geval enkel wanneer wij verder allemaal consequent de maatregelen opvolgen en zo eendrachtig blijven, zoals we dat tot nu toe hebben gedaan." Vooral met het oog op Pasen vroeg Kurz mensen om sociale contacten te vermijden en afstand te houden. Hij voegde eraan toe: ‘Blijf bij de mensen met wie je leeft’.

(Lees verder onder de foto)

5 Kanselier Sebastian Kurz (R). “Als alles goed gaat, kunnen op 14 april ‘niet-essentiële’ winkels van minder dan 400 vierkante meter en doe-het-zelf-zaken heropenen, gevolgd door alle winkels en winkelcentra op 1 mei”, zegt hij.
Photo News Kanselier Sebastian Kurz (R). “Als alles goed gaat, kunnen op 14 april ‘niet-essentiële’ winkels van minder dan 400 vierkante meter en doe-het-zelf-zaken heropenen, gevolgd door alle winkels en winkelcentra op 1 mei”, zegt hij.

Liefst iedereen gemaskerd

Bovendien wordt kortelings het dragen van een mondmasker niet alleen in supermarkten en apotheken verplicht. Oostenrijk introduceert verplichte mondkapjes in onder meer de kleine winkels die op 14 april weer opengaan en op het openbaar vervoer. Ook patrouillerende agenten moeten een mondmasker dragen. Het land vraagt werkgevers om hun werknemers ze ook te laten dragen op het werk. Een sjaal of das kan eventueel ook worden gebruikt in plaats van een mondkapje, voegde het kantoor van Kurz nog toe in een verklaring.

Kurz ziet eigenlijk het liefst dat iedereen in zijn land zo snel mogelijk mond- en neusbescherming draagt. De medische universiteit Wenen toonde zich eerder al enthousiast over die visie, maar andere deskundigen stellen dat de maskers slechts valse zekerheid bieden.

(Leers verder onder de foto)

5 Klanten met mondmaskers in een supermarkt in Wenen vandaag. Vanaf nu is het verplicht in Oostenrijk om in supermarkten een masker te dragen.
AFP Klanten met mondmaskers in een supermarkt in Wenen vandaag. Vanaf nu is het verplicht in Oostenrijk om in supermarkten een masker te dragen.

Andere landen

Oostenrijk is een van de eerste Europese landen die in de strijd tegen het dodelijke virus zijn maatregelen al meteen na Pasen wil milderen. Ook in Denemarken heeft premier Mette Frederiksen intussen aangekondigd dat het land waarschijnlijk na Pasen weer wat minder op slot zal zitten. Als de cijfers stabiel blijven, gaan de scholen en crèches op 15 april weer open. De andere lockdownmaatregelen blijven nog minstens tot 10 mei, en samenkomsten van grote groepen zullen zeker tot augustus verboden blijven, aldus Frederiksen vanavond. In Tsjechië zijn er discussies omtrent kleine uitzonderingsregels voor de handel.

Langzame stijging

In Oostenrijk verloopt de stijging van het aantal besmettingen al dagenlang veel langzamer en het aantal patiënten in de intensieve zorg stagneert. Officieel waren er maandag om 8 uur 12.028 besmettingen, of 136 gevallen per 100.000 inwoners. De dagelijkse toename van het aantal infecties bedroeg ongeveer 2 procent, tegenover 20 procent midden maart. Bovendien steeg sinds zaterdag het aantal genezingen sneller dan het aantal nieuwe bevestigde gevallen.

Tirol heft lockdown op

Deelstaat Tirol heft intussen op enkele uitzonderingen na de lockdown voor het hele gebied dinsdag op. Dat heeft plaatselijke leider Günther Platter (ÖVP) maandag in Innsbrück bekendgemaakt. “Niet door de opheffing geraakt zijn St. Anton, het Paznauntal en Sölden”, zei Platter. Het Paznauntal, met het geliefde wintersportoord Ischgl, staat al langer dan de andere gemeenten van Tirol onder lockdown. De autoriteiten zullen de situatie in die gebieden deze week alsnog nauwer onderzoeken. 

De regionale autoriteiten van Tirol werden eerder zwaar bekritiseerd, omdat ze veel te lang getreuzeld zouden hebben om de skioorden te sluiten. Het skioord Ischgl en de omliggende regio van het Paznaundal wordt gelinkt aan 600 besmettingen in Oostenrijk. Daarnaast zouden er “minstens evenveel, zo niet het dubbele van deze hoeveelheid in andere landen” gelinkt kunnen worden aan de regio, aldus topman van het Oostenrijkse gezondheidsagentschap, Franz Allerberger, eerder.  Volgens de deelstaatregering werden de getroffen skigebieden echter meteen gesloten en geïsoleerd kort nadat de eerste gevallen begin maart waren bevestigd.

Lees ook: Supermarkten Oostenrijk delen mondkapjes uit

5 Een supermarktmedewerker overhandigt een klant met handschoenen en een tangetje een mondmasker voor zij de supermarkt binnengaat.
AFP Een supermarktmedewerker overhandigt een klant met handschoenen en een tangetje een mondmasker voor zij de supermarkt binnengaat.
5 Een agent met een mondmasker.
REUTERS Een agent met een mondmasker.

94 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Willy Van Craen

    Verplicht dragen mondmaskers in alle winkels zodat iedereen de andere beschermd . Geen masker dan niet naar binnen.Zeker nog 3 maand. Voor restaurant uit elkaar zitten en masker naar beneden enkel bij het eten.

  • PLANCKAERT Johan

    Kijk nr Japan, Korea en China. Iedereen draagt overal een mondmasker. Is in elk geval veel beter dan geen ! In België is geen nodig omdat ze er gewoon geen hebben,met alle gevolgen van dien. Vandg in Colruyt. Die mensen doen hun best maar klanten letten niet op. Volgen het eenrichtingsverkeer niet, in de frigo liep je op de koppen. Laten nog teveel klanten terzelfdertijd toe!

Lees meer