Mensen vandaag aan de kust van Whakatane, Nieuw-Zeeland.
AP Mensen vandaag aan de kust van Whakatane, Nieuw-Zeeland.

Oostkust van Nieuw-Zeeland opgeschrikt door krachtige aardbeving

Nieuw-Zeeland is vandaag getroffen door een aardbeving met een magnitude van 5,3 op de schaal van Richter. De beving vond plaats in de buurt van Gisborne aan de oostkust van het Noordereiland. Er is geen tsunami-alarm afgekondigd.

De aarde beefde rond 13 uur lokale tijd (1 uur Belgische tijd). Dat meldt het nationaal geologisch monitoringssyteem GeoNet, dat zegt 1800 meldingen binnengekregen te hebben van mensen die de beving gevoeld hebben. De beving, die ongeveer een halve minuut aanhield, was onder meer te voelen in Whakatane, op zo'n 180 kilometer ten noordwesten van Gisborne.  

Whakatane is een stadje in de buurt van White Island, waar gisteren zeker vijf mensen omkwamen bij een vulkaanuitbarsting. Acht mensen zijn nog vermist en de autoriteiten vrezen dat zij ook overleden zijn, 31 mensen liggen in het ziekenhuis.

Volgens GeoNet staat de aardbeving niet in verband met de vulkaanuitbarsting.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen....is dit de aarde haar manier om zich te manifesteren dat het niet goed gaat....nu nog een meteoorinslag en het is helemaal om zeep, dan is er geen regering meer nodig.

Lees meer