Premier Edouard Philippe
AFP Premier Edouard Philippe

Op reis in Frankrijk? Premier wil grenzen openen “vanaf 15 juni” maar wacht op Europese richtlijnen

De hotels, restaurants en cafés mogen in het grootste deel van Frankrijk op 2 juni weer openen. Dat maakte Premier Edouard Philippe bekend tijdens een persconferentie. De versoepelingen maken deel uit van de tweede fase in de afbouw van de coronamaatregelen. Ook de reisbeperking voor Fransen om niet verder dan 100 kilometer van huis te gaan, vervalt. Maar toeristen zijn (tot 15 juni) nog niet welkom. Daarna wil Frankrijk de grenzen openen voor Europeanen, maar daarvoor wacht het op Europese richtlijnen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Frankrijk heeft Covid-19 het leven geëist van bijna 30.000 inwoners. Er is sprake van bijna 6,7 miljoen bevestigde besmettingen waarvan er 2,3 miljoen genezen zijn. Vooral het noorden en het noordoosten van Frankrijk zijn zwaar getroffen door het virus. De zwaar getroffen regio’s werden aangeduid als ‘rode zones’ waar nog steeds strenge maatregelen gelden, in tegenstelling tot de ‘groene zones’ in Frankrijk.

Terwijl er vandaag nog sprake is van vier rode zones, zijn dat er vanaf 2 juni geen meer. Twee van de vier rode zones kregen een groene kleur tijdens de persconferentie, de overige twee zones worden vanaf 2 juni ‘oranje zones’ genoemd. De Parijse regio Île-de-France blijft oranje vermits het virus daar veelvuldiger circuleert.

Toerisme

De reisbeperking voor Fransen om niet verder dan 100 kilometer te reizen wordt volledig opgeheven vanaf 2 juni. Al mogen ze tot 15 juni het land niet verlaten. Ook zullen in heel Frankrijk - met uitzondering van de oranje zones - alle toeristische accommodaties (vakantiehuisjes, campings en hostels) de deuren weer mogen openen vanaf 2 juni.

Vanaf 15 juni wil Frankrijk de grenzen heropenen voor Europese toeristen, maar daarvoor wacht het land op Europese richtlijnen. Ook Duitsland wil zijn grenzen die dag openen. “Frankrijk staat positief tegen de heropening van de grenzen als de volksgezondheid het toelaat”, aldus premier Philippe. Bovendien wordt er wellicht niet met een (verplichte) quarantaine gewerkt. “Al passen we wel het principe van de wederkerigheid toe als andere Europese landen hun grenzen sluiten of een quarantaine opleggen aan de Fransen.”

Versoepelingen voor groene zones

In de groene zones zal de heropening van alle lagere en middelbare scholen, de hogescholen en universiteiten bespoedigd worden. Verder mogen zowel de restaurants, cafés als bars weer openen. In de oranje zones zullen dat enkel de terrasjes zijn. Er zullen maximaal 10 personen aan één tafel mogen zitten, en tussen de tafels zal er een afstand van 1 meter moeten zijn. In de groene zones mag men vanaf 2 juni opnieuw de theaters en musea bezoeken. In de oranje zone moet men daar nog mee wachten tot 22 juni. Hetzelfde geldt voor sportcentra en zwembaden. De bioscopen zullen in alle zones pas op 22 juni openen. 

Telewerken blijft, net zoals in België de norm, en samenkomsten met meer dan tien personen op publieke plaatsen blijven verboden. Mondmaskers op het openbaar vervoer en de regels van ‘social distancing’ blijven ook gelden. 

Ook sportieve en culturele evenementen die in openbare ruimtes worden georganiseerd, blijven zeker tot 21 juni verboden. Groepssporten, en met name contactsporten, zijn eveneens niet toegelaten. 

StopCovid-app

Premier Philippe stelde op de persconferentie ook de smartphone-applicatie StopCovid voor. Die verwittigt gebruikers vanaf 2 juni als ze in de buurt zijn geweest van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De installatie van de app is vrijwillig, maar volgens de Franse eerste minister gaat het om een “enorm krachtig element” in de strijd tegen de verspreiding van de corona-epidemie. Alle garanties zijn genomen op het vlak van het respect voor de privacy, luidde het.

Toename in aantal besmettingen

Frankrijk meldde vandaag een ongewoon grote toename van het aantal besmettingen met 3.325 maar het ministerie van Volksgezondheid zei dat dit kwam doordat gegevens van een nieuwe traceermethode waren meegenomen. Het ging niet om de dagelijkse toename.

Lees ook: 

Deze landen zijn nagenoeg coronavrij en weer klaar voor het toerisme: zo hebben ze dat gerealiseerd

“Zijn die experts al wel eens in een bruine kroeg geweest?” Zo maakt jouw stamcafé zich klaar voor de heropening

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rozemieke Fritz

    Geld gaat blijkbaar nog altijd boven gezondheid. Grenzen dit jaar zeker toe. Ik blijf in mijn eigen tuin en hoop zo snel mogelijk de lokale horeca terug te kunnen bezoeken. Die hebben het hard nodig.

  • hugo van der speeten

    T 'is niet omdat Europa geen bevoegdheid heeft voor gezondheid ,dat er geen maatregelen kunnen of mogen genomen worden in deze uitzonderlijke tijden. Waarschijnlijk zitten de duizenden leden nu thuis , maar worden hun riante lonen wel verder betaald zonder een klop te doen.

Lees meer