Geert Wilders, leider van de Nederlandse partij PVV.
EPA Geert Wilders, leider van de Nederlandse partij PVV.

Openbaar Ministerie ziet niets mis met strafzaak “minder Marokkanen”-uitspraak Geert Wilders

In Nederland volhardt het Openbaar Ministerie in de opvatting dat de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders volgens de regels tot stand is gekomen. Het OM heeft zelfstandig de beslissing genomen Wilders te vervolgen voor zijn uitspraken over Marokkanen, in 2014. Dat zei advocaat-generaal Gerard Sta vandaag. Wilders betwist dat op basis van e-mailverkeer tussen twee topambtenaren bij het ministerie van Justitie en het OM. Het incident werd door verschillende Nederlandse media al ‘Wildersgate’ gedoopt.

Politieke beïnvloeding van de zaak-Wilders is al maanden onderwerp van debat in het proces. Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops stelt dat daarvan sprake is geweest, volgens recent bekend geraakt e-mailverkeer. Daarin zou een ambtenaar van het ministerie van Justitie inhoudelijke opvattingen en vragen hebben gedeeld met een ambtenaar bij het OM.  

Het OM nuanceert de berichten. Advocaat-generaal Gerard Sta wees erop dat veel van de mails zijn gewisseld tussen ambtenaren op het departement onderling. “Het is wel opmerkelijk dat zij zich inhoudelijk bezighielden met deze strafzaak”, aldus de aanklager. Maar consequenties voor de strafzaak heeft dat niet, stelde hij.

Persbericht

Sta zei ook dat de correspondentie de zaaksofficieren van justitie nooit heeft bereikt. “Als dat wel zou zijn gebeurd, dan zouden zij die waarschijnlijk gepikeerd terzijde hebben geschoven. Officieren gaan over een strafzaak en bepalen zelf wel hoe ze reageren op verweren.” Ook wees hij erop dat de e-mails tussen ambtenaren en het OM gaan over een uit te brengen persbericht over de zaak. “Meedenken met een persbericht kun je niet op één lijn zetten met het meebeslissen over vervolging.”

De advocaat-generaal reageert zo op een betoog van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops. De raadsman wil dat het gerechtshof Den Haag, belast met de zaak-Wilders in hoger beroep, het proces onmiddellijk staakt. Door het e-mailverkeer is de zaak volgens Knoops een politiek proces geworden en heeft het OM zijn recht op vervolging verspeeld. Het OM ontkent volgens hem ten onrechte dat er overleg heeft plaatsgevonden.

Proces “minder Marokkanen”

Knoops en Wilders vroegen het gerechtshof Den Haag  direct een beslissing te nemen en het proces te stoppen, maar het hof zegt meer tijd voor nodig te hebben. Een oordeel over mogelijke politieke beïnvloeding van de strafzaak komt uiterlijk bij de einduitspraak, klinkt het. Eventueel wordt er een tussenuitspraak gedaan. Knoops heeft daarop beraad gevraagd tot vrijdag, om te bepalen of hij zijn vorige week begonnen pleidooi voortzet dan wel andere actie gaat ondernemen.

Wilders wordt vervolgd wegens beledigende uitspraken aan het adres van Marokkanen, die hij bij twee gelegenheden in 2014 heeft gedaan. Onder andere zou hij het publiek tijdens een bijeenkomst hebben gevraagd of ze “minder of meer Marokkanen” wilden. Wilders werd door de rechtbank veroordeeld wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat, maar kreeg geen straf opgelegd. Wilders tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis. In hoger beroep is een geldboete van 5.000 euro tegen hem geëist.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer