2
AFP

Openbaar vervoer opnieuw verstoord: honderden kilometers file in Parijs

De Franse vakbonden voeren opnieuw actie tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Deze ochtend was het openbaar vervoer vooral rond Parijs verstoord, in de regio stonden tijdens de ochtendspits honderden kilometers file. De vakbonden en enkele jongerenorganisaties hadden vorige week opgeroepen om opnieuw massaal op straat te komen in Parijs. 

Sinds donderdag wordt er gestaakt bij het openbaar vervoer in en rond Parijs. Vandaag stond er op een bepaald moment 400 kilometer file. Gisteren piekte de teller nog op 550 kilometer.

Net zoals gisteren blijven in Parijs negen metrolijnen volledig gesloten en rijdt er slechts één toestel op de twee op de RER A en een op de drie op de RER B. Ook rijdt maar een kwart van de bussen en slechts 20 procent van de TGV's en de Transiliens. Air France heeft 25 procent van de binnenlandse vluchten en 10 procent van de middellangeafstandsvluchten geannuleerd. Daarnaast wordt verwacht dat 12,5 procent van de werknemers in de scholen en crèches het werk neerlegt.

2 Protest in station Gare du Nord.
AFP Protest in station Gare du Nord.

Tienduizenden mensen op straat?
De vakbonden en verschillende jongerenorganisaties hopen bovendien opnieuw tienduizenden mensen op straat te krijgen. Bij de vorige mobilisatie op 5 december kwamen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in heel Frankrijk 800.000 mensen op straat. De vakbonden spraken van 1,5 miljoen mensen. 

De actievoerders willen dat de regering afziet van een uniform pensioensysteem met punten, dat de 42 verschillende pensioenstelsels in Frankrijk moet vervangen. Dat is volgens de regering rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer