Illustratiefoto.
anp Illustratiefoto.

Ophef in Nederland over salafistische moskeescholen: "Kinderen leren dat ongelovigen doodstraf verdienen”

Kinderen die in de weekenden les volgen bij Nederlandse salafistische moskeeën krijgen te horen dat mensen met een ander geloof of andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van de krant NRC en het tv-programma Nieuwsuur.

De journalisten deden maandenlang onderzoek naar “onderwijscentra die salafistisch zijn of sterk door het salafisme worden beïnvloed”. Ze hebben ongeveer vijftig onderwijsinstellingen over heel Nederland als zodanig geïdentificeerd.

Er is onder meer onderzoek gedaan naar het lesmateriaal. Leerlingen worden aangespoord zich van Nederland te distantiëren, zich af te keren van de grondbeginselen van de samenleving als vrijheid en gelijkheid, en vriendschappen met niet-moslims te vermijden.Uit de lesboeken leren zij wie “vijanden” zijn. Verder wordt hen bijgebracht dat mensen met een ander geloof of andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. 

‘Stenigen’
Er is sprake van invuloefeningen of multiple-choicevragen waarbij kinderen moeten kiezen welke straf de juiste is voor ‘tovenaars’, afvalligen, homoseksuelen of mensen die overspel plegen. De keuzes zijn ‘stenigen’, ‘zweepslagen’ of ‘doden met een zwaard’. Het gaat naar schatting om zo’n duizend kinderen die dergelijk onderwijs ’s avonds en in de weekenden volgen.

De politiek en de islamitische gemeenschap reageren geschokt. De liberale regeringspartij VVD en oppositiepartij ChristenUnie willen dat de scholen worden aangepakt en pleiten ervoor dat de onderwijsinspectie zich met het onderwijs gaat bemoeien. Omdat het salafistisch onderwijs buiten reguliere scholen plaatsvindt, heeft de inspectie daar nu geen zicht op.

Meerdere stemmen uit de islamitische gemeenschap noemen de lessen “afschuwelijk”. Saïd Bouharrou, van de Raad van Marokkaanse Moskeeën, ziet de invloed van het salafisme binnen het islamonderwijs groeien en maakt zich daar ernstig zorgen over. “Het is vijf voor twaalf”, zegt hij in NRC. Ook inlichtingendienst AIVD waarschuwde al eerder over de toenemende invloed van deze fundamentalistische stroming binnen de islam.

174 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Albert De Vries

    Er is niet één Islam, er zijn vele versies Islam. En salafisme is één van de eerste versies

  • alfred cool

    Wie zegt nu dat de islam vredelievend is ?Als ze zulke dingen in hun scholen leren weet je genoeg . Al sinds de Middeleeuwen hebben ze steeds getracht van Europa te veroveren en ze zijn nog bezig ! kijk eens op dat stoffige schap dames en heren politici waar jullie geschiedenis boeken op staan . Nog nooit gehoord over de Moren in Spanje of de Turken tot 2 maal toe voor de poorten van Wenen ? Nu haalt men het islamitische paard vanTroje binnen en is men verwondert en verbolgen over die scholen

Lees meer