Democratisch presidentskandidaat Joe Biden
REUTERS Democratisch presidentskandidaat Joe Biden

Ophef na uitspraak Joe Biden: “Wie op Trump stemt, is niet echt zwart”

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden heeft in de Verenigde Staten voor ophef gezorgd met een verklaring ter ondersteuning van Afro-Amerikaanse kiezers. Biden zei tegen een prominente Afro-Amerikaanse radiopresentator dat hij “geen echte zwarte was als hij moest nadenken of hij hem steunde of president Donald Trump”.

Biden (77), destijds vicepresident onder president Barack Obama, is erg populair bij Afro-Amerikanen. Op sociale media leidde zijn opmerking echter tot verhitte debatten. Velen bekritiseerden de verklaring van Biden als neerbuigend. De verkiezingscampagne van Trump veroordeelde de opmerking als "racistisch". Dit laat zien dat de Biden van mening is dat Afro-Amerikaanse kiezers "niet in staat zijn, onafhankelijk te zijn of onafhankelijk kunnen denken", aldus de campagne.

Radiopresentator Charlamagne Tha God had Biden in het gesprek gevraagd of het klopt dat hij senator Amy Klobuchar op de shortlist had gezet voor de functie van vicepresident. De presentator merkte op dat Biden zijn overwinning in de voorverkiezingen te danken heeft aan Afro-Amerikaanse kiezers, waardoor nu ook stemmen opgaan voor een Afro-Amerikaanse vicepresident in het Witte Huis.

Biden antwoordde dat er ook verschillende Afro-Amerikaanse kandidaten waren. Aan het einde van het gesprek voegde hij eraan toe: "Als je een probleem hebt om duidelijk te maken of je voor mij of voor Trump bent, dan ben je niet zwart." Biden benadrukte dat hij zich al decennia voor Afro-Amerikanen inzet. 

Verkiezingen

Een medewerkster van Biden zei later op Twitter dat de opmerking een grap was - maar het debat over de hashtag "YouAintBlack" (je bent niet zwart) verspreidde zich al snel. Biden kan rekenen op een meerderheid van Afro-Amerikaanse stemmen bij de presidentsverkiezingen op 3 november. Voor de Democraat kan het echter doorslaggevend zijn hoe gemotiveerd Afro-Amerikaanse kiezers zijn. Als ze gewoon niet stemmen, maar thuis blijven, zou een verkiezingsoverwinning voor Biden nog wel eens heel moeilijk kunnen worden.

De Democraat kwam later terug op zijn opmerkingen en bood verontschuldigingen aan. Biden: "Ik had niet zo arrogant moeten zijn." Hij voegde eraan toe: "Niemand zou op een partij moeten stemmen op basis van ras,  religie of achtergrond."

Lees ook:

Hoeveel kans maakt Joe Biden? “Wie denkt dat Trump het al kan schudden, denkt beter nog eens” (+)

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Pintens

    weer héél toevallig van de Trumpaanhang. Als Trump zoiets zou zeggen is het sarcastisch bedoeld (wordt dan wel NADIEN gezegd om het goed te praten), en dan staan al zijn supporters klaar om te zeggen, dat dat idd zo bedoeld was. Nu wordt Biden, die zijn excuses heeft aangeboden!, aangevallen door diezelfden alhoewel Trump zijn excuses beter wél had aangeboden omdat hij met levens heeft gespeeld. Excuses van trump? NO WAY!

  • Etienne De Pauw

    Trump is dus lang niet de enige kandidaat die zijn handjes niet thuis kan houden en raaskalt!

Lees meer