Landscape image of an empty, nursery classroom. there is a rug in the middle of the room.
thinkstock Landscape image of an empty, nursery classroom. there is a rug in the middle of the room.

Ophef over vrijlating van ‘wreedste vrouwelijke pedofiel’ die werkte in Brits kinderdagverblijf

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de aanstaande vrijlating van de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 veroordeeld werd voor seksueel misbruik van baby's en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte. Marks wordt in haar vaderland de ‘wreedste vrouwelijke pedofiel ooit’ genoemd. Haar ex-man vreest dat Vanessa in vrijheid weer de fout in zal gaan. “Ze is en blijft manipulatief, een sluipend luipaard dat altijd zal jagen op kinderen.”

Vanessa Marks kreeg in 2009 een gevangenisstraf van minimaal zeven jaar. Begin 2017 werd haar detentie echter met onbepaalde tijd verlengd, omdat een beoordelingscommissie concludeerde dat ze op dat moment nog altijd een risico voor de samenleving was. Diezelfde commissie meent nu dat Marks wel klaar is om de draad van haar leven buiten de cel op te pakken.

Een zeer slecht plan, vindt haar man Andrew George (51), die direct wegging bij zijn vrouw toen bekend was geworden wat ze op haar kerfstok had. Hij en hun twee dochters hebben geen enkel contact meer met Vanessa. “We zitten voor altijd opgezadeld met een trauma.”

13 slachtoffertjes 
De pedofiele vrouw maakte in de jaren voordat ze werd aangehouden minstens 64 foto's van momenten waarop ze piepjonge kinderen misbruikte in een kamertje in het dagverblijf dat werd gebruikt om luiers te verwisselen. Ze gaf toe in ieder geval dertien kinderen seksueel te hebben misbruikt, maar heeft nooit de namen van de slachtoffertjes genoemd.

Later bleek dat ze onderdeel was van een pedofielennetwerk waarin ook een vrouwelijke collega van Marks actief was. Angela Allen, de medeplichtige, kreeg vijf jaar cel voor het verkrachten van een 3-jarig meisje. De mannelijke leider van de bende, Colin Blanchard, komt op zijn vroegst in 2020 vrij. De zaak kwam aan het licht toen een zakenpartner van Blanchard foto's op zijn computer ontdekte. Een groot deel van die kiekjes bleek gemaakt door Marks en Allen.

Wat zij deed, was kindermishandeling in de meest duivelse vorm

Andrew George, de ex-man van Marks

Duivels

Volgens de ex-man van Marks was hij een gebroken man toen hij in 2009 ontdekte wat zijn vrouw had gedaan. “Ik heb nooit iets achter haar gezocht. Dit drama moet ik de rest van mijn leven met me meedragen”, vertelt hij aan de Britse tabloid Daily Mail. Hij wil het liefste nooit meer met zijn ex worden geassocieerd en is blij dat ze weer haar meisjesnaam gebruikt. Maar hij gruwelt bij de gedachte dat Vanessa misschien straks met een andere identiteit en een ander uiterlijk in de maatschappij terugkeert. “Een vreselijke gedachte voor alle ouders van kinderen die zijn misbruikt. En de slachtoffers zelf. Want wat zij deed, was kindermishandeling in de meest duivelse vorm.”

De speciale commissie die eind deze maand over de vrijlating van de vrouw moet beslissen, heeft nog geen definitieve knopen doorgehakt. Wel kwam de commissie met een korte verklaring. Daarin staat dat Marks alleen de gevangenis mag verlaten als honderd procent zeker is dat ze geen gevaar meer zal zijn voor kinderen en de openbare veiligheid. De beslissing wordt eind deze maand verwacht.

Ze komt lief over, maar onderhuids schuilt een monster

Andrew George, de ex-man van Marks

De ex-man van Marks is bang dat de vrouw de commissie op slinkse wijze om de tuin zal leiden door zich anders voor te doen dan ze is. “Ze komt lief over, maar onderhuids schuilt een monster. Als ze ooit weer de fout in gaat, dan zal justitie zich doodschamen. Ik zou haar nooit meer vrijlaten. Want alleen dan sluit je elke kans op terugval uit.” Inmiddels hebben ook ettelijke ouders zich tegen de beoogde vrijlating gekeerd. Ze zijn, voor zover bekend, nog niet in actie gekomen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luke Vincke

    Ik vind het feit dat familie mee beslist over al dan vrij laten van iemand nogal discutabel...

  • Linda Wellekens

    Nooit meer vrijlaten; deze mensen kan je niet genezen.

Lees meer