Illustratiebeeld
REUTERS Illustratiebeeld

Oplichter gevat die nepgrens bouwde en migranten voor grote som geld van Rusland naar Finland ‘smokkelde’

De Russische autoriteiten hebben een man opgepakt die zich voordeed als een mensensmokkelaar. Hoe je kan doen alsof je mensen smokkelt? Door een valse grens te bouwen.

Gezien Rusland grenst aan verschillende Europese landen is het een populaire oversteekplaats voor migranten. Om die reden ging de oplichter, die zelf van Centraal-Azië afkomstig was, vlakbij één van de grensovergangen met Finland staan. Vlakbij, maar niet op de grensovergang: dat zou wellicht té risicovol zijn. En hij bouwde er simpelweg zijn eigen grens. Personen die zijn grens wilden oversteken, moesten zo’n 10.000 dollar ophoesten.

Verschillende hekken moesten de indruk wekken dat het om een echte grensovergang ging. Voor de zekerheid plaatste de oplichter er nog enkele bordjes bij. De woorden ‘Stop’ en ‘Border Zone’ zouden het ‘m wel doen.

Wat er gebeurde met de migranten eenmaal ze het hoge bedrag hadden betaald? Dan nam de oplichter hen mee voor een (nutteloos) avonturentochtje doorheen het bos. Ze cirkelden rond in dezelfde Russische regio (Vyborg), wandelden, reden met de auto en droegen zelfs een opblaasbaar bootje met zich mee “voor het geval dat”.

Op het moment dat de ‘mensensmokkelaar’ gearresteerd werd, was hij in het gezelschap van vier migranten. Ook zij werden opgepakt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Andre Perneel

    Ik zeg het altijd , de slimmen der aarde leven rijkelijk door de dwaasheid van anderen . En zo te zien is er nog veel te verdienen daar de grote massa dwazen met de dag aangroeit . Wakker zijn , of worden aub !

  • louis van hoeylandt

    belachelijk want de russen kunnen zonder grote problemen naar finland reizen

Lees meer