2 Parijzenaar Kim Mahbouli overleefde een aanval van een haai op La Réunion niet.
Facebook/Shutterstock Parijzenaar Kim Mahbouli overleefde een aanval van een haai op La Réunion niet.

Opnieuw aanval van haai op La Réunion: Franse surfer (28) sterft

Een ervaren surfer uit Parijs is gisteren om het leven gekomen toen hij werd aangevallen door een haai voor de kust van het Franse vakantie-eiland La Réunion in de Indische Oceaan. Kim Mahbouli (28) was samen met drie vrienden de zee ingegaan toen het noodlot toesloeg.

Volgens Imaz Press Réunion - het belangrijkste persagentschap van het eiland - scheurde de haai het linkerbeen van de jongeman af op de bekende surfplek La Tortue in Saint-Leu. Zijn vrienden probeerden hem nog naar het strand van Saint-Leu te brengen, maar slaagden daar niet in. Ze waarschuwden de hulpdiensten, die meteen ter plaatse kwamen.

Strand

Vanop het strand was alleen nog het surfbord van de man te zien, maar de hulpdiensten konden Mahbouli snel lokaliseren. Hij was afgedreven en bleek geen hartslag meer te hebben. Er werd nog gestart met een reanimatie, maar tevergeefs. Vermoedelijk had hij al te veel bloed verloren. Mahbouli laat een zwangere vriendin achter.


La Réunion heeft al enkele jaren af te rekenen met een toenemend aantal aanvallen van haaien. Het was al het 24ste incident sinds 2011 en het 11de met een dodelijke afloop. In de helft van de gevallen zijn de slachtoffers surfers of bodyboarders, die surfen met een verkorte plank. (lees hieronder verder)

2
Shutterstock

In Saint-Leu vielen naast Mahbouli al vier andere slachtoffers de jongste jaren. Op 5 augustus 2012 viel een haai Fabien Bujon aan. Hij raakte zijn rechterhand en rechtervoet kwijt, maar overleefde het. Ook de 51-jarige Vincent kon het navertellen toen hij op 22 juli 2014 door een haai was aangevallen. Hij werd in zijn kuit en rechterpols gebeten. Hetzelfde was het geval voor een man die op 22 juli 2015 zijn rechterarm verloor toen een haai hem beet. Er was ook iemand die het niet overleefde. Op 27 april 2017 stierf Adrien Dubosc (30) nadat hij was aangevallen bij het bodyboarden.

Risico

Om het risico te beperken houdt de politie toezicht in zones waar surfen niet is toegelaten. Sinds begin dit jaar werden al 11 boetes uitgeschreven. Volgens het districtshoofd van Saint-Paul kan dat echter contraproductief werken. Want wanneer de surfers de politie zien, blijven ze soms langer in het water, waardoor ze hun risico nog vergroten.

Extra pijnlijk aan het incident is dat de politiechef van La Réunion nog maar net had opgeroepen tot “grotere waakzaamheid” tijdens schoolvakanties, zeker bij surfers. “Tijdens de winter komen meer potentieel gevaarlijke stierhaaien voor aan onze kusten”, klonk het.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer