ANP XTRA

Opnieuw databedrijf in opspraak in privacyschandaal Facebook

Na Cambridge Analytica is opnieuw een databedrijf in opspraak gekomen. Facebook onderzoekt Cubeyou, na berichten dat het Amerikaanse marketingbureau gebruikersinformatie van Facebook niet correct zou hebben gebruikt. In afwachting van de resultaten zet Facebook Cubeyou op zijn zwarte lijst.

Eerder werd bekend dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica informatie van wel 87 miljoen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Naar verluidt verzamelde Cubeyou via Facebook informatie van gebruikers om naar eigen zeggen te gebruiken voor academisch onderzoek, maar deze werd gedeeld met marketingonderzoekers.

Deze week verschijnt Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres om uitleg te geven over het privacyschandaal. Naar verwachting zal hem onder meer gevraagd worden wat Facebook doet om de privacy van gebruikers te verbeteren.

Facebook gaat vanaf vandaag de 87 miljoen gebruikers die slachtoffer zijn geworden van het schandaal op de hoogte stellen van de zaak. Zij krijgen een gedetailleerd bericht. Bij ongeveer 70 miljoen Amerikanen werden gegevens misbruikt. In België zou het om 61.000 mensen gaan.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer