AFP

Opnieuw doden bij aanslag in Malinese stad Kidal

Bij een aanslag op het kantoor van de gouverneur in Kidal door Toearegrebellen zijn zondag zes ambtenaren en twee burgers om het leven gekomen. Oud-minister Bert Koenders, die de Nederlandse missie VN-vredesmissie in Mali leidt, heeft de aanval scherp veroordeeld.

Koenders schrijft zondag in een communique. "Deze barbaarse misdaad is volstrekt onaanvaardbaar en de verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen."

Kidal, een plaats in het noorden van Mali, is al sinds zaterdag het toneel van bloedige gevechten tussen militairen en Toearegrebellen van de groepering MNLA. Zeker 36 mensen, van wie acht militairen en 28 rebellen, kwamen om het leven bij de schermutselingen. Ten minste 87 mensen raakten gewond. Onder hen zijn 25 militairen. Ook zijn ongeveer 30 ambtenaren ontvoerd door de rebellen.

Staat van oorlog
Premier Moussa Mara stuurde zondag legertroepen naar Kidal om de stad te heroveren op de rebellen. Volgens hem is het land "in staat van oorlog" met extremistische strijders. Die strijden in het noorden van Mali al sinds 2012 voor onafhankelijkheid.

Lees meer