3 Net als de voorbije weken kwamen opnieuw duizenden mensen op straat in Moskou.
EPA Net als de voorbije weken kwamen opnieuw duizenden mensen op straat in Moskou.

Opnieuw duizenden op straat in Moskou voor eerlijke verkiezingen

In de Russische hoofdstad Moskou zijn vandaag opnieuw duizenden betogers op straat gekomen tegen de uitsluiting van oppositiekandidaten voor de lokale verkiezingen van volgende week.

Duizenden Russen komen nu al weken ieder weekend op straat tegen de organisatie van de lokale verkiezingen. Verschillende kandidaten van de oppositie kregen van de kiescommissie geen toestemming om op 8 september deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou.

De betogers, volgens het Russische persbureau Interfax een 2.000-tal, scandeerden slogans als "Rusland zal vrij zijn" en "Dit is onze stad". Ze marcheerden dwars door het stadscentrum. De demonstratie kreeg geen toelating van de stad, maar tot nog toe werd volgens Interfax niemand opgepakt.

Tijdens vorige protesten kwam het tot confrontaties tussen politie en betogers. Zeker 2.000 mensen werden al opgepakt. De betogingen worden georganiseerd door een team rond de bekende oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die vorige week vrijkwam uit de gevangenis. Hij had er 30 dagen vast gezeten voor de organisatie van illegale protesten. Navalny zelf is geen kandidaat-burgemeester.

3 De Russische politie vormt een barricade tegen de demonstranten.
EPA De Russische politie vormt een barricade tegen de demonstranten.
3 Oppositieleidster Lyubov Sobol gaf een speech.
REUTERS Oppositieleidster Lyubov Sobol gaf een speech.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer