7 Ricky Martin (C) met regenboogvlag.
AFP Ricky Martin (C) met regenboogvlag.

Opnieuw enorme protesten tegen Puerto Ricaanse gouverneur, ook ster Ricky Martin schreeuwt weer mee

In Puerto Rico zijn vandaag opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen om het ontslag te eisen van gouverneur Ricardo Rosselló, nadat die in het oog van de storm terechtkwam door opmerkingen die hij maakte in een private chatgroep. Onder de manifestanten die de belangrijkste snelweg in de hoofdstad San Juan blokkeerden bevonden zich ook zanger Ricky Martin en Miss Universe Puerto Rico Madison Anderson

Aanleiding voor de protesten is een lek van talrijke berichten van een privégroep van de berichtendienst Telegram die dateren van eind 2018 en begin dit jaar. Daarin laten Rosselló en enkele van zijn vertrouwelingen zich laatdunkend uit over verscheidene mensen, onder wie politici, journalisten en activisten. Veel mensen vinden heel wat van de uitspraken misogyn, homofoob en vulgair. Bovendien worden staatsaangelegenheden besproken terwijl niet alle leden van de Telegram-groep tot de regering behoren.

7
AP

Rosselló stond eerder al onder druk wegens de langzame heropbouw na de verwoestende orkaan María in 2017. Daar kwam een corruptieschandaal bovenop, dat vorige week onder meer tot de arrestatie van minister van Onderwijs Julia Keleher door de FBI leidde. De Democraat kondigde zondag nog aan dat hij zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat zal stellen bij de verkiezingen, maar dat maakte dus geen einde aan de protesten die al tien dagen aan de gang zijn.

7
AFP

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde vandaag nog op de protesten in het Amerikaans niet-geïncorporeerd gebied door te stellen dat het leiderschap op het eiland corrupt en incompetent is, en dat hijzelf het beste is wat Puerto Rico ooit is overkomen. 

7
EPA
7
AP
7
AP
7
AFP

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Van Limbergen

    Hij is net het dslechtste dat Puerto Rico is overkomen, denk maar terug aan de hulp die hij leverde na de gevolgen van de orkaan Maria

Lees meer