3 Politiemannen proberen de vlammen van een benzinebom te ontwijken in de Albanese hoofdstad Tirana.
AFP Politiemannen proberen de vlammen van een benzinebom te ontwijken in de Albanese hoofdstad Tirana.

Opnieuw gewelddadig protest tegen regering in Albanië

Bij nieuwe gewelddadige confrontaties tussen politie en betogers in de Albanese hoofdstad Tirana zijn gisterenavond laat verschillende personen gewond geraakt.

Enkele duizenden betogers waren voor het parlementsgebouw bijeengekomen met de eis dat regeringsleider Edi Rama zou opstappen. Toen betogers molotov-cocktails en vuurwerk naar de politie voor het parlement begonnen te gooien, zette die het waterkanon en traangas in. Dat melden tv-zender Vizion Plus en agentschap ATA. 

De betogers trokken nadien naar het hoofdkwartier van de politie en wierpen ook daar volgens mediaberichten met molotov-cocktails. De politie zette opnieuw het waterkanon in om de mensenmassa uiteen te drijven. Verschillende betogers zijn opgepakt. Bij de politie vielen zeker twaalf gewonden. Over het aantal gewonde betogers zijn er geen betrouwbare cijfers.

lees verder onder de foto:

3 Politie probeert de omgeving van het Albanese parlement veilig te stellen.
AFP Politie probeert de omgeving van het Albanese parlement veilig te stellen.

Machtsstrijd van drie decennia

De Albanese oppositie eist al maandenlang dat Rama zou opstappen. De oppositie beschuldigt de regerende Socialistische Partij van Rama van verkiezingsfraude en corruptie. Meer dan zestig parlementsleden van de rechtse Democratische Partij (PD) en haar bondgenoten legden eind februari uit protest hun functie neer. Al drie decennia, sinds het einde van de communistische periode, zijn de sociaaldemocratische PS en de rivaliserende PD in een felle machtsstrijd verwikkeld.

3 Politiemannen proberen de vlammen van een benzinebom te ontwijken in de Albanese hoofdstad Tirana.
EPA Politiemannen proberen de vlammen van een benzinebom te ontwijken in de Albanese hoofdstad Tirana.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer