2
AFP

Opnieuw IS-weduwe ontsnapt uit Koerdisch kamp en onderweg naar België

Er is opnieuw een IS-weduwe ontsnapt uit het Koerdische gevangenenkamp Al-Hol en onderweg naar België. Het gaat om de 26-jarige Nora Marzkioui, de weduwe van Sharia4Belgium-kopstuk Nabil Kasmi. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt op het proces tegen de vrouw. Tegen Marzkioui is vijf jaar cel geëist.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nora Marzkioui is vandaag 28 geworden. Ze vertrok in september 2013 vanuit Borgerhout naar Syrië en liet zich bij IS ‘Oum Hamza’ noemen. Ze was getrouwd met Nabil Kasmi, een topfiguur bij Shariah4Belgium.

Kasmi was een van de eerste westerse Syriëstrijders en de eerste Belg die naar Syrië vertrok, om zich in de zomer van 2012 aan te sluiten bij het toenmalige Al-Nusra-front. Later liep hij over naar IS. “Als Fouad Belkacem de premier was bij Shariah4Belgium, dan was Kasmi zijn buitenlandminister”, zo schreef deze krant ooit.

Hij onderhield bijvoorbeeld nauw contact met Omar Bakri Muhammad, een Syriër die lang in Londen woonde en al-Qaida hielp om de opstand in zijn land te kapen voor de jihad.

Bommenmaker

Bij de Islamitische Staat diende Kasmi eerst als bommenmaker, maar daar kapte hij mee uit schrik dat de chemicaliën waarmee hij werkte ervoor zorgden dat zijn vrouw niet zwanger geraakte. Daarna kreeg hij een job bij de inlichtingendienst van het kalifaat, waar hij onder meer als ondervrager diende.

Kasmi bleef de terreurgroep trouw tot aan de laatste gevechten in het Syrische stadje Baghouz, waar hij in maart gesneuveld zou zijn. Zijn overlijden werd echter nooit officieel bevestigd. In het proces tegen Sharia4Belgium werd hij in Antwerpen destijds veroordeeld tot vijftien jaar cel. 

Marzkioui, die twee kinderen met hem heeft, viel na de val van Baghouz in handen van de Koerdische militie SDF. In maart 2019 kregen de Belgische veiligheidsdiensten informatie dat ze zich in het Koerdische kamp Al-Hol bevond. Uit zeer recente informatie blijkt nu dat ze uit het kamp gevlucht is met haar kinderen en op weg zou zijn naar België.

WhatsApp

“Uit Whatsapp-gesprekken konden we vernemen ze in Syrië vooral het huishouden deed en haar kinderen opvoedde”, aldus federaal magistrate Ann Fransen. “Maar daaruit bleek ook dat ze volledig verankerd was in de IS-ideologie.”

Er zouden ook aanwijzingen zijn dat haar familie in België geld inzamelde dat via de familie Kasmi naar Syrië zou gestuurd zijn. Volgens onze informatie houdt Marzkioui er nog steeds een radicaal gedachtegoed op na.

Het federaal parket eiste vandaag vijf jaar cel tegen de vrouw, en vroeg ook om haar de Belgische nationaliteit te ontnemen. Het vonnis valt op 19 december.

LEES OOK.  Antwerpse IS-weduwen lopen vrij rond in Turkije: ook bijzonder zwaar geval lijkt onderweg naar België

2 Nabil Kasmi was een van de eerste Westerse Syriëstrijders.
RV Nabil Kasmi was een van de eerste Westerse Syriëstrijders.

166 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerrit Mangé

    Ik wil dit probleem gratis oplossen voor België. Op de manier zoals hun echtgenotes Europeanen hebben veroordeeld.

  • magda de munck

    Lef hebben ze wel, zij weten ook dat ze hier ongewenst zijn, dat deert hen absoluut niet, ze hebben hier nog genoeg IS vrienden en simpatizanten.

Lees meer