Illustratiefoto
© Bart Leye Illustratiefoto

Opnieuw migrantenkamp ontruimd in buurt van Calais

In de Noord-Franse stad Calais is opnieuw een migrantenkamp ontruimd. In totaal werden 145 personen met bussen overgebracht naar opvangcentra. Daarnaast werden nog eens 22 mensen zonder wettig verblijfsstatuut opgepakt "voor een plaatsing in administratieve detentie", zo meldt het bestuur.

De migranten bevonden zich op het terrein van een gewezen tankstation, in de buurt van de vroegere 'jungle' van Calais. De afbraak van hun kamp is het gevolg van twee ontruimingsbevelen, die op 22 en 23 januari door de rechtbank van Boulogne-sur-Mer waren uitgeschreven wegens "ernstige problemen op het vlak van veiligheid, hygiëne en rust" voor de omwonenden.

Verschillende Franse mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties hebben forse kritiek op de ontruimingsoperatie. Ze hekelen dat er geen inspanningen werden geleverd om vooraf de migranten te informeren "in een taal die zij begrijpen".

“Zal niet effectief zijn”

"Deze actie, die de basisrechten niet eerbiedigt, zal niet effectief zijn", staat in de mededeling van Auberge des migrants, Utopia 56 en Human Rights Observers. "Ze zal alleen maar bijdragen aan het levendig houden van een waanzinnige cyclus." De organisaties zeggen dat ze na elke ontruimingsoperatie migranten zien terugkeren.

De Franse autoriteiten hadden op 3 en op 20 december 2019 al gelijkaardige ontruimingsoperaties uitgevoerd in hetzelfde district.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Edmond Dillien

    Zo lang de westerse beroepspolitici v/d centrum en linkse partijen zich blijven verstoppen achter hun "politiek correcte" houding gaat er hier nooit een verbetering in komen, en zij zullen dit blijven doen omdat zij maar voor een beperkte periode verkozen zijn en v/d ene naar de andere legislatuur willen overgaan zonder al teveel wind te maken, wij worden dus gegijzeld door onze eigen verkozenen zuiver en alleen uit hun eigenbelang, politiek is toch iets mooi, he.

  • Paul Boutsen

    Zolang de EU aan het oosten en het zuiden van haar grenzen geen krachtdadig beleid gaat voeren zullen ze blijven komen. Ten koste van de migranten en ten koste van autochtone bevolking...een drama in de wachtzaal, een olifant in de kamer en niemand die uit politieke correctheid iets durft zeggen, laat staan iets doen.

Lees meer