9
EPA

Opnieuw protesten en rellen in Beiroet, vuur vlakbij entree parlement

Bij protesten in de Libanese hoofdstad Beiroet is vuur uitgebroken vlakbij de ingang van het parlement. Het is de tweede dag van demonstraties in de door een hevige explosie getroffen havenstad. De menigte is woedend op de politieke elite en de manier waarop de regering de grootste explosie in de geschiedenis van Beiroet aanpakt. De politieke klasse wordt beschuldigd van corruptie, onbekwaamheid en nalatigheid. 

Gisteren bestormden boze demonstranten het ministerie van Buitenlandse Zaken en riepen vanaf de trappen van het gebouw ‘de revolutie’ uit. Ordetroepen grepen in en zo'n 170 mensen raakten gewond. Een politieagent kwam om het leven. Vandaag is er opnieuw een grote groep demonstranten samengekomen. Ze gooien met stenen en rookbommen naar veiligheidstroepen. Toen zij door een afzetting bij het plein van het parlement wilden breken, brak er vuur uit. 

De woedende menigte demonstreert tegen de manier waarop de regering de grootste explosie in de geschiedenis van Beiroet aanpakt. Ze beschuldigen de politieke elite van jarenlang wanbeleid. “We willen de regering vernietigen’’, zegt de 19-jarige Nissan Ghrawi tegen persbureau Reuters. Hij is werkloos. “Ze geven ons geen werk en rechten.’’

Door de enorme ontploffing afgelopen dinsdag kwamen 158 mensen om het leven en raakten zeker 6.000 mensen gewond. Een groot deel van de stad ligt in puin. Het incident heeft de enorme onvrede onder een deel van de bevolking alleen maar aangewakkerd. 

Lees ook: Belgische ambassadeur in Beiroet: “De grote woede zal nog komen” (+)

9
AP
9
AFP
9
REUTERS
9
AFP
9
EPA
9
REUTERS
9
REUTERS
9
REUTERS

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dries Vermeersch

    Zouden beter een voorbeeld aan Israël kunnen nemen, de enige succesvolle staat in het Midden-Oosten

  • Kris D'hooghe

    En hier deelt de regering weeral geld uit van de belastingbetaler

Lees meer