4
AFP

Opnieuw rellen in Belgrado nadat regering nieuwe lockdown aankondigde

Het is opnieuw onrustig in de Servische hoofdstad Belgrado. Woedende demonstranten gebruiken geweld tegen de politie nadat de regering een nieuwe lockdown aankondigde vanwege het coronavirus.

Enkele duizenden mensen verzamelden zich deze middag voor het parlement in Belgrado. Ze protesteerden fel tegen de aangekondigde maatregelen om de nieuwe opstoot van Covid-19 tegen te gaan. Ook in Novi Sad, de op een na grootste stad van Servië, is het onrustig.

4
AFP

Gisteren kwamen duizenden woedende manifestanten ook al samen voor het Servische parlement in Belgrado. De manifestanten riepen om het ontslag van president Aleksandar Vucic. De ordediensten verrichtten  uiteindelijk 23 arrestaties. 

4
AFP

Eerder op de dag had Servië 13 coronadoden gemeld, de hoogste dagelijkse tol sinds de pandemie begon. Het land rapporteerde ook 299 nieuwe virusgevallen. De stijgende aantallen komen ongeveer acht weken nadat de beperkingen opgeheven werden. Die behoorden tot de strengste van Europa.

4
REUTERS

In het land met circa zeven miljoen inwoners zijn tot dusver ruim 16.700 besmettingen vastgesteld en 330 patiënten overleden. Critici zeggen dat Vucic te snel maatregelen ingetrokken heeft in de aanloop naar de verkiezingen van vorige maand. Zijn partij won, maar nu keert een deel van het volk zich dus weer tegen hem.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mieke Vhuyst

    Op zich niet verwonderlijk dat ze zich afzetten tegen elke vorm van dictatuur gezien het communisme daar nog relatief vers in het geheugen zit. Maar ze zullen het toch gewoon moeten worden wanneer ze zich uiteindelijk aansluiten bij de EU(SSR).

  • glenn wouters

    Stillekes laten doen, maar niks nog in of uit Servië.

Lees meer