De Duitse politie informeert vluchtelingen in het station van grensstad Flensburg, gisteren.
EPA De Duitse politie informeert vluchtelingen in het station van grensstad Flensburg, gisteren.

Opnieuw treinverkeer tussen Denemarken en Duitsland

Het treinverkeer tussen Denemarken en Duitsland wordt vandaag hervat, zo meldt de Deense spoorwegmaatschappij DSB.

Volgens DSB zullen er in de loop van de dag opnieuw treinen de grens oversteken tussen het Duitse Flensburg en het Deense Padborg. Ook de intercitytreinen zullen opnieuw het volledige traject tussen Flensburg en Kopenhagen bedienen. Kort voor 7 uur zou in Flensburg de eerste trein vertrekken richting de Deense hoofdstad.

DSB legde gisteren het treinverkeer stil omwille van de vele vluchtelingen die vanuit Duitsland via Denemarken naar Zweden willen trekken.

Twee treinen met meer dan 200 migranten zijn eerder vandaag gestopt bij de havenstad Rodby. Ze weigerden uit te stappen omdat ze niet in Denemarken geregistreerd willen worden. Honderd andere vluchtelingen bleken wel bereid te zijn een trein te verlaten. Ze werden overgebracht naar een school om geregistreerd te worden.

De politie sloot ook een gedeelte van snelweg E45 enige tijd af. Dat gebeurde nadat zo'n driehonderd vluchtelingen een trein verlieten om te voet richting Zweden te trekken.

"We proberen met ze te praten om uit te leggen dat het een erg slecht idee is om op de wegbaan te lopen'', zei een politiewoordvoerster gisteren. Rond half tien gisteravond ging de snelweg weer open voor het verkeer.

Volgens Premier Lars Lokke Rasmussen staat zijn land onder druk door de toestroom van asielzoekers. "Dit laat zien dat we niet alleen te maken hebben met een vluchtelingenprobleem. Het is ook een migratieprobleem'', stelde hij. Volgens de Duitse krant Der Spiegel kan Denemarken volgens zijn eigen wetten de vluchtelingen maximaal drie dagen tegenhouden. Daarna kunnen ze alsnog naar Zweden doorreizen.

Lees meer