3 De kleine Jacob werd volgens zijn ouders door de oppas geslagen, maar er is geen vervolging vanwege een bizarre wet van de staat Oregon.
Facebook Joshua Marbury De kleine Jacob werd volgens zijn ouders door de oppas geslagen, maar er is geen vervolging vanwege een bizarre wet van de staat Oregon.

Oppas vrijuit hoewel hij baby mishandelde: "Zelfs huisdieren worden beter beschermd"

Ook al zit de 1-jarige Jacob onder de blauwe plekken, dan nog wordt zijn aanvaller -een oppas- niet vervolgd. Om een kindermishandelaar te kunnen veroordelen in Oregon moet immers eerst bewezen worden dat zijn slachtoffer zware pijn geleden heeft. Nogal lastig voor een baby natuurlijk: die kan niet vertellen wat hem overkomen is of zijn aanvaller aanwijzen. Er is nog een achterpoortje, maar de rechter oordeelde in dit geval dat de striemen en blauwe plekken niet volstonden als bewijs. De ouders van Jacob ijveren nu voor een aanpassing in de wetgeving. "Zelfs huisdieren worden beter beschermd dan jonge kinderen", klinkt het.

Een nachtmerrie voor ouders: thuiskomen van een gezellig avondje uit en je baby onder de blauwe plekken in zijn bedje zien liggen. Het overkwam Joshua Marbury en Alice Quinney uit Sherwood, een plaatsje in de Amerikaanse staat Oregon, in maart. "Ik dacht eigenlijk dat Jacob met een viltstift op zijn eigen gezicht getekend had", vertelde moeder Alice aan website Oregon Live. "Het kwam niet in me op dat hij een blauw oog kon hebben."

Blauwe plekken
Maar als ze 's ochtends wakker worden, zien ze dat zijn hele lijfje onder de blauwe plekken zit. Geen viltstift dus... Ze gaan direct naar het ziekenhuis met hun zoontje en informeren de politie. Die bevestigt later dat er zelfs een blauwe plek in de vorm van een hand op de baby te zien is.

Twee maanden later blijkt echter dat de oppas helemaal niet vervolgd wordt voor de mishandeling van de baby, alhoewel hij wel heeft bekend. Een blamage aldus de ouders, die vorige vrijdag uit frustratie foto's van hun zoontje op Facebook plaatsten om aandacht te krijgen voor de bizarre gang van zaken.

3 Het gaat gelukkig weer beter met baby Jacob.
Facebook Joshua Marbury Het gaat gelukkig weer beter met baby Jacob.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nieuwe wet
In Oregon, waar het echtpaar woont, is sinds 2012 een nieuwe wet van kracht waardoor het moeilijker is om kindermishandeling tot een veroordeling te krijgen. Kinderen tot vijf jaar zijn volgens deze wet verbaal nog niet goed genoeg in staat om onder woorden te brengen wat hen overkomen is. Zij mogen daardoor niet gezien worden als een getuige. Als de verwondingen van een kind daarnaast oppervlakkig zijn, is er volgens de nieuwe wet geen grond voor vervolging van de verdachte.

Het Openbaar Ministerie heeft na de ontstane commotie aangegeven om de zaak te heroverwegen. "Nu ik de foto's van de verwondingen op Facebook heb gezien, ga ik wellicht toch een ander pad bewandelen", klinkt het bij Dustin Staten. Er is inmiddels ook een petitie online gekomen waarin de rechter en het OM in Oregon gevraagd wordt om de zaak te heropenen.

Vertrouwen
Moeder Alice is blij. "We kunnen deze zaak niet laten rusten. Al zijn de verwondingen van Jacob inmiddels weggetrokken, mijn zoontje is niet meer zoals hij voor die avond in maart was. Hij hangt veel meer aan mij dan voordien." Ook de ouders hebben problemen om anderen nog te vertrouwen. "Dit mag nooit meer ongestraft gebeuren."

3 De ouders van Jacob willen een kindermishandelingswet in hun staat Oregon aanpassen nadat hun zoontje ongestraft mishandeld werd door de oppas.
Facebook Joshua Marbury De ouders van Jacob willen een kindermishandelingswet in hun staat Oregon aanpassen nadat hun zoontje ongestraft mishandeld werd door de oppas.

Lees meer