De Amerikaanse opperrechter John Roberts.
ap De Amerikaanse opperrechter John Roberts.

Opperrechter in opvallende afstudeerspeech: "Ik ga jullie geen geluk wensen"

De toespraak die de Amerikaanse opperrechter John Roberts hield tijdens de afstudeerplechtigheid van zijn zoon gooit hoge ogen in de VS. Robert bleef ver weg van de gebruikelijke clichés, en gaf in plaats daarvan een speech "die de oren van Donald Trump moet doen branden".

Roberts had de eer de klasgenoten van zijn zoon toe te spreken tijdens de afstudeerplechtigheid aan de elitaire kostschool voor jongens Cardigan Mountain in New Hampshire. "Normaal gezien zou een spreker jullie nu veel geluk wensen. Dat ga ik niet doen, en ik zal jullie vertellen waarom", zei Roberts vorige maand tegenover zijn 14-jarige toehoorders. 

"Van tijd tot tijd, in de jaren die komen, hoop ik dat jullie oneerlijk behandeld zullen worden, zodat jullie de waarde van rechtvaardigheid zullen kennen. Ik hoop dat jullie verraden worden, zodat jullie het belang van loyaliteit inzien. Het spijt me dit te zeggen, maar ik hoop dat jullie soms eenzaam zullen zijn, zodat jullie je vrienden niet als vanzelfsprekend beschouwen. Ik wens jullie ongeluk van tijd tot tijd, zodat jullie je bewust zijn van de rol die het toeval speelt in het leven. En zodat jullie begrijpen dat jullie succes niet altijd helemaal verdiend is, net zoals het falen van anderen niet altijd verdiend is."
(Lees verder onder de video)

"Jullie zijn gepriviligeerde jonge mannen"

"Als jullie verliezen, zoals jullie van tijd tot tijd zullen doen, hoop ik dat af en toe jullie tegenstander daarmee zal lachen. Zo leren jullie het belang van sportiviteit. Ik hoop dat jullie genegeerd worden, zodat jullie leren luisteren naar anderen. En ik hoop ook dat jullie net voldoende pijn kennen om te leren meeleven."

"Of ik jullie deze dingen nu toewens of niet, gebeuren zullen ze toch. En of jullie daaruit zullen leren, hangt af van jullie vermogen om de boodschap in jullie tegenslagen te zien. Jullie zijn gepriviligeerde jonge mannen. Mijn advies is jullie daar niet naar te gedragen."

Robert hield het echter ook luchtig. "De meesten van jullie gaan nu naar scholen met ook meisjes. Ik heb geen advies voor jullie", grapte hij nog.

Toen The Washington Post delen van de speech publiceerde, werd Roberts bedolven onder lovende woorden. "Dit is het beste wat hij tijdens zijn termijn al geschreven heeft", klonkt het onder meer. Volgens een opiniestuk in The L.A. Times ging het dan weer om een speech "die de oren van Donald Trump moet doen branden".

Lees meer